Sfaturi culinare

#cimbru #planta aromatica #aroma #condiment #culinar #sfaturi culinare #bucatarie

Cum sa folosesti cimbrul in bucatarie

Ai citit o reteta in care ai vazut ca ti se cere o cantitate de cimbru proaspat si nu stii cum este aceasta planta si ce rol are ea? Stii ca este una dintre cele mai folosite ierburi aromatice insa ai vrea sa afli mai multe detalii despre ea? Culinar.Acasa.ro iti ofera cateva sfaturi despre cum sa alegi, sa usuci si sa folosesti cimbrul in bucatarie.

Cimbrul este una dintre cele mai vechi ierburi aromatice de pe Pamant. Se spune ca egiptenii foloseau cimbrul pentru imbalsamare , in timp ce grecii din perioada antica il foloseau adaugat in baie sau pentru ars in temple, datorita credintei ca ar da putere si curaj. Exista mai multe tipuri de cimbru: cimbrul englezesc, cimbrul – lamaie (cu aroma de lamaie), cel multicolor sau baltat, cel argintiu, cimbrul de vara (care este recunoscut pentru aroma sa foarte intensa) etc.

Aceasta planta creste acum in majoritatea zonelor unde exista soare iar solul este afanat, fiind folosit nu doar in scop culinar, ci si in cel medicinal. 

Este antiseptic, antifungic, folosit pentru a trata infectiile la nivelul unghiilor, ceaiul fiind indicat in cazul bronsitelor si tusei. Poate fi administrat mamei care tocmai a nascut, dar poate fi folosit si pentru inhalatii, in cazul racelilor. Datorita faptului ca este bogat in calciu, fier, mangan, fibre si anti-oxidanti este indicat unui consum intens.

Cum alegi, usuci si depozitezi cimbrul

Cel mai bun cimbru este cel proaspat, insa pentru mancaruri poate fi folosit cu succes si cel uscat.

1 Atunci cand cumperi cimbrul proaspat, alege-l pe cel cu frunze intregi, de culoare verde-gri vie si sa fie neafectate. Ar trebui sa nu aiba pete galbene sau negre, sa nu fie lovit sau strivit si ar trebui ca in afara aspectului frumos sa aiba si un miros plin. 

2 Daca il cresti in gradina proprie, cel mai bine ar fi sa ii culegi frunzele imediat ce a inflorit. Culege-le cu grija si spala-le cu atentie. 

3 Le poti pastra proaspete sau le poti usca. Pentru a le pastra proaspete, poti sa le pui intr-o punga de plastic sau intre doua servetele de hartie, in lada de legume sau, in cazul in care ai cules toata ramurica, pusa intreaga intr-o sticla cu apa, in frigider. 

4 Daca vrei sa il usuci, o poti face punandu-l cu capul in jos, intr-o camera bine aerisita, unde sa fie cald si sa nu existe umezeala. Dupa ce l-ai uscat, il poti pune intr-un container vidat pentru o perioada de pana la 6 luni.

Cum sa folosesti cimbrul in bucatarie

Cimbrul este folosit ca ingredient in bucatariile macedoneana, libaneza, albaniana, franceza, italiana, spaniola, greaca, araba si din zona Caraibelor. Aceasta planta este utilizata pentru a da savoare carnii, salatelor, supelor, sosurilor, painii, mancarurilor cu carne si legume, deserturilor: jeleuri, prajituri sau inghetate si chiar bauturilor, precum lichiorul Benedictine, dand un gust special carnii de miel, rosiilor si oualelor. 

1 Cimbrul este parte din “buchetul plantelor aromatice” de baza in bucatarie, fiind combinat mai ales cu rozmarin si busuioc. 

2 De obicei sunt folosite frunzele acestei plante, care datorita aromei sale, nu se foloseste in cantitati mari, ci doar masurat cu lingurita sau lingura. Frunzele sunt de cele mai multe ori tocate si puse in mancare, pentru a obtine cat mai mult din aroma plantei adaugate. Insa se mai poate adauga si buchetelul de cimbru cu totul, acest lucru influentand si modul in care va arata mancarea la final.  

3 Cimbrul isi elibereaza greu aroma, de aceea este bine sa fie adaugat la inceputul procesului de gatit, pentru a-i lasa timp sa dea mancarii maximum de savoare.

4 Atunci cand il adaugi in timpul gatitului, mai ales in forma uscata, este bine sa strangi frunzele intre palme, deasupra cratitei in care il adaugi. 

5 Daca vrei sa inlocuiesti in reteta cimbrul proaspat cu cel uscat, adauga o cantitate mai mica de uscat, pentru ca cimbrul retine foarte bine aroma in timpul uscarii. De obicei, inlocuirea se face astfel incat raportul proaspat – uscat sa fie de 1 la 3. 

6 Poti obtine un pranz delicios cu amprenta egipteana daca amesteci cimbru cu ulei de masline si dukka, pe care il mananci cu paine alba egipteana. 

7 Adauga cimbru in otet din ierburi si vei obtine un plus de savoare. De asemenea, il poti folosi si atunci cand faci maioneza de casa.

8 Poti folosi cimbru si in carnati, dar si pentru aromatizarea branzei.

9 Pentru a obtine o mancare ca in bucatariile americane, treci carnea de vita, pasare sau peste, taiata file prin unt topit, pune peste un amestec de ierburi aromatice – cimbru, busuioc, rozmarin, dar si sare, piper si paprica si apoi pune-o intr-o tigaie incinsa, in care nu ai mai pus alt ulei. Intoarce-o pe amandoua partile iar dupa ce o scoti, aseaza-o langa o garnitura si consum-o calda. 

10 Adauga cimbru peste sosul pe care il vei adauga peste paste, dar si peste fasole, mazare si pastai.

11 Il poti folosi si pentru mancarurile cu rosii, ceapa, castraveti, morcovi, vinete, ciuperci, asparagus, broccoli, ardei, cartofi, spanac , porumb, orez etc. 

12 Carnea de porc capata un gust deosebit daca este condimentata cu cimbru, insotit de piper si sare. Inainte de a praji carnea pune un amestec de sare, piper si cimbru peste carne si las-o sa stea asa pentru putin timp. Poti face asta si cu carnea de pui, mai ales pe cea pe care o gatesti la cuptor sau la gratar.

13 Pentru a marina pieptul de pui, poti marunti niste cimbru, usturoi, ulei de masline, zeama de lamaie, piper proaspat maruntit, care poate fi adaugat peste carnea de pui. 

14 Poti obtine niste cartofi copti, prajiti sau fierti cu o aroma delicioasa daca peste ei adaugi cimbru, atunci cand incep sa fiarba sau sa se coaca. De asemenea, daca adaugi cimbru peste ciuperci, acestea vor capata o savoare deosebita.

15 Daca vei adauga cimbru in aluatul pentru paine sau in aluatul de baza pentru pizza, vei observa ca painea sau pizza pe care le consumi vor fi si mai savuroase.

16 Nu uita insa ca daca vei adauga prea mult cimbru in mancarurile pe care le pregatesti, risti sa strici mancarea respectiva.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete