Condimentele constituie unele dintre cele mai vechi ingrediente pentru pregatirea mancarii. Proprietatile lor multiple le fac extrem de valoroase in orice bucatarie. Pe langa aromarea mancarii, condimentele ajuta la conservarea alimentelor si sunt bune pentru sanatate.
Introduse de catre romani in vestul Europei, condimentele au fost redescoperite in Evul Mediu, iar astazi unele mancaruri au la baza aceste ingrediente fara de care mancarea respectiva nu ar mai fi la fel (sofranul pentru paella , usturoiul pentru tzatziki , scortisoara pentru vinul fiert etc.
Pentru ca preparatul sa fie unul reusit, trebuie sa cunosti condimentele si sa stii ce pot acestea sa faca. Iata in continuare cum sa folosesti condimentele in bucatarie:
1. Condimentele versus plantele aromatice
In general, plantele aromatice sunt considerate acele plante ale caror frunze sau tulpini au o aroma speciala (busuiocul, patrunjelul, rozmarinul). Condimentele sunt seminte, flori, fructe sau parti ale unei plante (cardamomul, cuisoarele, cateii de usturoi, piperul, paprika, ghimbirul, scortisoara).
2. Proprietati
Pentru a sti cum sa combini condimentele cu celelalte ingrediente trebuie sa cunosti proprietatile celor dintai. Foloseste chimion sau turmeric pentru a da mancarii o aroma telurica.
Adauga in mancare ghimbir, chilly, piper, boabe de mustar pentru ca preparatul sa fie picant, oferind o senzatie calda, intepatoare. Aceste condimente sunt si alimente cu proprietati antiinflamatoare .
Pentru o aroma florala a mancarii, adauga vanilie, petale de trandafir sau stelute de anason. Coloreaza un preparat cu ajutorul sofranului, care confera un aspect vibrant, imposibil de ignorat.
In general, condimentele dulci se folosesc in preparate dulci, iar cele picante se folosesc la mancarurile sarate, insa exista si exceptii. Foloseste in dulciuri cuisoare, scortisoara, vanilia, cardamom. Pune piper, curry, usturoi in tocanite, fripturi etc. Exista, insa, si preparatele cu arome contrastante, care se scot reciproc in evidenta, cum este ciocolata cu piper.
3. Prepararea
Cele mai multe condimente uscate se folosesc sub forma macinata, in timp ce altele se pun fie intregi in mancare (anason), fie macinate (scortisoara).
Multe condimente proaspete este bine sa fie gatite intr-un lichid (unt, ulei etc). Dimpotriva, condimentele uscate se ard repede daca le tii prea mult pe foc. De aceea, imedit ce isi elibereaza aromele trebuie sa iei tigaia de pe foc.
Sursa foto: thestarryeye.typepad.com