Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #bucatarie #mure

Cum sa folosesti murele in bucatarie

Murele sunt fructele apartinand unei plante mai putin cultivate la noi in tara, deci productivitatea este ridicata. Totodata, murul nu necesita o ingrijire deosebita. Fructele se coc in a doua parte a verii, in perioada iulia-august, dar exista si mure de toamna, in octombrie. Murele se gasesc o scurta perioada in piete, in timpul verii si constituie excelente ingrediente pentru deserturi aromate si foarte aspectuoase. Inca de pe timpul Greciei Antice, murele sunt folosite pentru proprietarile lor nutritive si curative.
 

Alegerea si depozitarea murelor
 

Cand alegi murele, trebuie sa ai grija sa optezi pentru cele inchise la culoare, cu pulpa si cu suprafata neteda. Nu opta pentru mure care sunt coapte partial pentru ca acestea nu se vor mai coace odata ce au fost culese.

Murele nu sunt genul de fructe pe care sa le cumperi in avans, deoarece se strica rapid. In frigider, acestea rezista numai cateva zile. Daca sunt lasate la temperatura camerei, incep sa mucegaiasca. Cumpara, asadar, numai cantitatea de care ai nevoie pentru a le consuma rapid. Dupa cateva zile, fructele incep sa-si piarda din stralucirea culorii, din aroma proaspata, iar textura lor devine zbarcita. De asemenea, pentru a le depozita corespunzator si a le avea proaspete cat mai mult timp posibil, murele nu trebuie spalate inainte.

Daca toti ai nevoie de mure pentru o data indepartata, pune-le intr-o punga de plastic, scoate aerul si sigileaza punga. Apoi poti sa pui fructele in congelator, unde vor rezista cateva luni.
 

Cum utilizezi murele in bucatarie
 

Pentru a evita sa se strice, foloseste murele cat mai repede. Chiar inainte de a le servi, verifica-le inca o data si indeparteaza fructele strivite si mucegaite. Poti sa consumi murele ca atare sau in diverse preparate.

Fructele pot fi servite cu miere sau zahar. De asemenea, murele pot fi folosite cu succes in salatele de fructe. Poti sa pregatesti si gemuri pentru a le consuma mai tarziu. Cele mai multe dintre preparatele pe baza de mure sunt deserturi: placinte , clatite , mousse, inghetata, jeleu, gem budinca etc. Ca mancaruri, murele pot fi folosite la cereale, iaurturi, salate, pentru supe, garnituri pentru preparatele din oua etc.

Iata in continuare cateva preparate:
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare