Sfaturi culinare

#ulei de masline #ulei #masline

Cum sa gatesti cu ulei de masline

Uleiul de masline este printre cele mai importante substante care ar trebui sa existe in bucataria unei gospodarii. Din ce in ce mai multi specialisti (medici, bucatari si nutritionisti ) recomanda folosirea acestui tip de ulei in procesul de gatit a mancarurilor.

Insa atunci cand gatiti cu ulei de masline trebuie sa fiti atenti la cateva aspecte care va pot influenta gustul mancarii. Iata cateva sfaturi in acest sens:

1. Uleiul de masline poate fi gasit in trei variante: ulei de masline rafinat, ulei de masline virgin (rezultat dupa a doua presare) si ulei de masline extra-virgin rezultat dupa prima presare). Cel virgin si extra-virgin sunt cel mai bine de folosit la salate si mancaruri care nu trebuiesc gatite la temperaturi mari (de exemplu cu prajeli). Uleiul rafinat si uleiul simplu de masline ar trebui folosite pentru gatit la temperaturi mari, cum ar fi prajelile si gatitul la cuptor. Ar trebui sa stiti ca punctul de incalzire al uleiului de masline este mai ridicat decat al altor uleiuri si ajunge la 204 grade Celsius, respectiv 400 de grade Fahrenheit dar si faptul ca punctul de incalzire al uleiului creste odata cu gradul de rafinare: astfel, uleiul extra-virgin va avea un punct de incalzire maxim mai mic decat cel virgin sau rafinat.
2. Atunci cand vreti sa prajiti ceva cu ulei de masline, puneti intai tigaia pe focul lasat la nivel mediu. Lasati tigaia sa se incalzeasca putin (ca sa verificati daca s-a incalzit, puteti pune mana deasupra tigaii sa vedeti daca emana caldura), apoi adaugati uleiul, lasati-l sa ajunga aproape de punctul de incalzire maxim (intre 30-90 de secunde ) si adaugati apoi alimentele pe care vreti sa le prajiti. Puteti verifica daca uleiul s-a incalzit destul cu un colt de ceapa, carne sau o parte a unui aliment pe care vreti sa il gatiti, inmuindu-o in ulei – daca partea inmuiata in ulei sfaraie, atunci uleiul este la temperatura potrivita.
3. Inainte de a adauga alimentele in uleiul de masline incins, uscati-le bine. In cazul in care carnea sau legumele pe care le puneti in tigaie nu sunt bine uscate, la introducerea in ulei se va forma o coaja care va impiedica uleiul sa patrunda profund, in interiorul alimentelor si sa le dea gustul cel mai bun.
4.Atunci cand gatiti pe gratar, ungeti legumele sau carnea cu putin ulei de masline pentru a le da un plus de savoare si a le ajuta sa capete un strat crocant in exterior.
5. Uleiul de masline echilibreaza aciditatea in mancarurile care contin alimente cu o cantitate mare de acid, precum rosii, otet, vin sau suc de lamaie. De aceea este indicat sa va “jucati” amestecand aromele, alaturi de uleiul de masline.
6. Puteti folosi uleiul de masline in salate, punandu-l pur si simplu peste salata sau in dressing dar si peste legumele, pastele sau carnea gatite la cuptor. Insa acest ulei poate fi folosit si in marinate sau sosuri pentru carne de porc sau vita, pui, peste sau legume.
7. Puteti folosi uleiul de masline si pentru a face un aperitiv rapid: prajiti felii de paine, frecati-le cu usturoi si picurati deasupra cativa stropi de ulei de masline. Veti obtine un aperitiv foarte gustos.
8. Inlocuiti margarina sau untul cu ulei de masline atunci cand faceti piure de cartofi sau cartofi copti (pentru acestia din urma, puteti obtine o mancare foarte gustoasa daca ii asezonati cu usturoi pisat si cateva picaturi de ulei de masline).
9. Puneti ulei de masline deasupra pastei de tomate sau bulionului, in asa fel incat sa nu existe nici o zona neacoperita, atunci cand il puneti in frigider. Uleiul va impiedica aerul sa ajunga la sos, astfel incat nu se va putea forma mucegai.
10. Alegeti uleiul de masline mai putin gras atunci cand faceti prajituri sau paine, in locul untului, scazand astfel si cantitatea de grasimi saturate si colesterol din produsul final. Puteti pune trei linguri de ulei de masline pentru a inlocui un sfert de pachet de unt, insa cel mai bine este sa verificati inainte de a inlocui si daca reteta va permite acest lucru.
11. Ar trebui sa stiti ca miturile conform carora uleiul de masline isi pierde din proprietatile benefice atunci cand este incalzit sau infierbantat sau ca gatitul in ulei de masline reduce calitatea nutritiva a alimentelor nu sunt adevarate. Incalzirea excesiva a uleiului de masline ii reduce din savoare, nu si din proprietatile benefice asupra sanatatii, in timp ce pastrarea valorii nutritive a alimentelor nu are de-a face uleiul folosit, ci cu temperatura de gatire si timpul petrecut de alimente in ulei.
12. Daca in reteta pe care vreti sa o incercati nu se precizeaza ce tip de ulei de masline trebuie folosit, atunci puteti utiliza ulei de masline pur.
13. Uleiul de masline nu trebuie pus in frigider pentru a se pastra. Este indicat chiar ca uleiul de masline sa nu fie lasat in frigider pentru ca temperatura scazuta ar putea duce la condens de apa si, ca rezultat, la rancezirea uleiului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare