Sfaturi culinare

#paine pufoasa #preparare paine # paine de casa #paine #sfaturi culinare

Cum sa obtii acasa o paine gustoasa si pufoasa! Secretele pe care trebuie sa le stii

Ce poate fi mai bun si mai gustos decat o felie de paine calda, proaspata, aburinda, abia scoasa din cuptor?! Totusi, daca aceasta nu iese pufoasa si nu creste bine, tot farmecul dispare. Iata cum poti sa obtii acasa painea aceea gustoasa si pufoasa care te face sa uiti de orice alt fel de mancare.

Tipuri de agenti de dospire

Inainte de orice, vom vorbi un pic despre ingredientele de care ai nevoie, printre care si agentii de dsopire. Exista trei tipuri de agenti de dospire:

  • Produsele chimice - cum ar fi praful de copt sau bicarbonatul, acestea fiind utilizate cel mai des pentru aluatul de prajituri, briose, paine rapida sau clatite;
  • Aburii - pentru produsele coapte si pufoase de patiserie;
  • Produsele biologice - care se refera in mod obisnuit la drojdie, aceasta fiind metoda principala pentru cresterea aluatului de paine.

Ce este drojdia?

Drojdia este un organism unicelular numit Saccharomyces Cerevisiae, care face parte din familia fungilor. Drojdia este forta motrice nu numai in aluatul de paine, ci si in fermentare, proces chimic necesar pentru obtinerea berii sau a vinului, dar si la muraturi.

Pentru a prospera, drojdia are nevoie de mancare, caldura si umiditate. In prezenta caldurii si a umiditatii ea fermenteaza si transforma zaharul si amidonul in dioxid de carbon si alcool. Dioxidul de carbon este cel care face ca produsele coapte sa creasca.

De ce ai nevoie pentru aluatul de paine

Ingredientele esentiale ale oricarui aluat de paine sunt faina, apa si drojdia. Incepe prin a amesteca drojdia uscata impreuna cu faina, laptele, zaharul si untul topit - combinatia dintre cele trei alimente pa care drojdia le agreaza cel mai mult. In acest fel se activeaza drojdia care incepe sa fermenteze.

Aceasta este prima etapa a realizarii aluatului, necesara pentru aluatul dospit. Dupa adaugarea sarii, se acoprea si se tine la frigider pentru opt ore sau chiar peste noapte.

Urmeaza sa modelezi aluatul in forma rotunda si sa il pui in forma de copt pentru a incepe a doua etapa de crestere. Tine aluatul la loc cald si, cand s-a ridicat peste marginile formei, il vei pune la copt timp de 45 de minute.

De ce nu ar trebui sa framanti aluatul

Framantarea este o etapa esentiala a prepararii painii, fiind procesul prin care glutenul se dezvolta in aluat, acesta fiind necesar pentru a oferi structura painii si o testura elastica. Exista, insa, si retete care nu necesita framantare, cum ar fi cea de fata.

In aceasta reteta, drojdia dezvolta glutenul fara a mai fi nevoie de framantarea aluatului. Doar amestecand impreuna ingredientele si lasandu-le sa stea la temperatura camerei pentru o perioada mai lunga, proteinele sunt defalcate atat de mult, incat chiar si cele mai mici actiuni mecanice pot dezvolta glutenul. In timpul procesului de dospire, drojdia metabolizeaza zaharurile simple formate din amidonul din faina, apoi emana un lichid care elibereaza dioxid de carbon si alcol etilic fi formeaza bulele de aer din aluat. Efectul este o paine bine crescuta si pufoasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului