Sfaturi culinare

#lapte #sfaturi culinare #termen valabilitate lapte #prelungire termen valabilitate

Cum sa prelungesti termenul de valabilitate al laptelui cand nu ai frigider

Laptele este unul dintre cele mai sensibile si usor alterabile alimente, de aceea, nu putem concepe pastrarea lui in alte conditii decat la frigider. Rusii au inventat insa una dintre cele mai neobisnuite si interesante metode a-l conserva pe termen lung, folosindu-se de... broaste. Iata cateva metode prin care se poate prelungi termenul de valabilitate al laptelui in absenta frigiderului sau a altei surse de racire.

Broastele impiedica laptele sa se strice

Timp de secole intregi, rusii au folosit broastele pentru a pastra laptele proaspat la temperatura camerei si a-l impiedica sa fermenteze ori sa se branzeasca. Desi multa vreme, a fost considerata doar un mit sau o legenda, metoda este reala si functioneaza.

In 2010, un studiu derulat in Universitatea Emiratelor Arabe Unite a demonstrat ca anumite secretii pe care le elimina broastele au proprietati antibacteriene si antifungice. Acestea se numesc peptide antimicrobiene si sunt bogate in aminoacizi. Este vorba de un cocktail format din 76 de peptide cu proprietati diferite.

Exista insa si combatanti ai acestei teorii, care sustin ca acest cocktail bogat in proprietati antiseptice este ineficient in corpul uman si chiar toxic, putand duce la aparitia unor probleme grave de sanatate.

Bicarbonatul de sodiu, un conservant natural

O alta metoda cunoscuta de a creste termenul de valabilitate al laptelui, in absenta frigiderului, consta in conservarea lui cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu in oala cu lapte, apoi pune-l la fiert si lasa-l sa dea in clocot. Il poti pastra la temperatura camerei, intrucat bicarbonatul va impiedica fermentarea sau alterarea lui.

Fierberea prelungeste valabilitatea laptelui

Simplul proces de fierbere, la temperaturi crescute, ajuta la conservarea laptelui si la posibilitatea de pastrare a acestuia fara frigider, macar pentru o zi. Chiar daca implica fierbere, procesul de pasteurizare este diferit si mult mai complex. Presupune fierberea laptelui la temperaturi de pana la 100 de grade Celsius, urmata apoi de racirea brusca a acestuia, la 4-5 grade Celsius, pentru distrugerea agentilor patogeni si pentru prevenirea alterarii alimentului.

Sursa foto: epochtimes.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului