Sfaturi culinare

#gustul copilariei #sarbatori #desert

Cum sa retraiesti gustul sarbatorilor de odinioara

V-ati intrebat vreodata ce isi doresc cel mai mult oamenii? Ati putea raspunde (gresit) ca vor bani, sanatate, faima, statut social inalt etc. Nu. De fapt isi doresc sa fie iubiti! Sa se simta fericiti.

Luna decembrie este singura luna din an in care vedem mai multe zambete in jurul nostru. Sarbatorile de iarna ne fac acest cadou si ne ‚imping’ de la spate sa fim mai copilarosi, sa ne dam cu sania, sa ne batem cu zapada sau sa impodobim bradul si sa ne bucuram de fiecare data la fel de mult. Parca si gandurile bune isi fac tot mai mult loc in viata noastra, fie ca dorim sa fim mai darnici, sa ajutam sau pur si simplu sa facem ceva deosebit pentru noi insine. De cele mai multe ori aceasta stare de bine nu tine doar de ce ni se petrece in prezent, ci si de intamplarile din trecut, ale caror amintiri trezesc emotii placute in noi.

Amintirile si mecanismele declansatoare

Exista studii care demonstreaza ca amintirile pot fi declansate de anumite mecanisme auditive, olfactive sau gustative. Unele dintre acestea ar fi zgomotele sau muzica. Astfel, in timp ce un zgomot repetitiv si strident, precum un claxon sau o bormasina, ne poate genera o stare de nervozitate, o melodie pe care am ascultat-o la balul din liceu ne poate da o stare de melancolie.

Conexiuni asemanatoare ni se intampla si cand simtim un miros pe care il recunoastem dintr-un anumit moment din viata noastra si care este foarte probabil sa reactiveze emotia pe care o traiam atunci. Vi s-a intamplat vreodata vara sa simtiti mirosul proaspat de portocala si sa va ganditi la Craciun? Despre asta e vorba.

Copilul din noi

Creierul nostru este, de asemenea, capabil sa lege aroma alimentelor de starile noastre emotionale. O face de cele mai multe ori fara ca noi sa constientizam. Iar cele mai placute amintiri pe care ni le poate declansa un astfel de mecanism sunt cele din anii copilariei. Explicatiile sunt simple – inocenta primilor ani din viata, lipsa grijilor sau orele intregi pe care le petreceam jucandu-ne – e normal sa ne determine sa privim cu nostalgie la acea perioada. Nu-i asa ca ne bucuram de fiecare data cand redescoperim o melodie, o aroma sau un produs care ne duce cu gandul la copilarie?

Noi, adultii, stim ca in urma cu 30 ani nu erau atat de multe optiuni la magazin. Va mai amintiti ce primeam de Sarbatori? Portocale sau banane verzi pe care parintii le puneau la copt invelindu-le in ziar, mentosane, bomboane cubaneze sau CIP, halva, serbet, tablete de glucoza, celebra guma Turbo, biscuitii cu crema sau batonul de ciocolata cu rom. Insa unele dintre cele mai populare dulciuri, pe care toata lumea le indragea, erau napolitanele spiralate, pe care, mai nou, le putem gasi din nou pe rafturile magazinelor. Compania Pan Food a avut curajul sa le relanseze, dupa luni intregi de cercetare, obiectivul fiind acela de a reitera gustul de odinioara al Spiralinelor si de a-l desavarsi cu mai multe creme: cacao, cocos si vanilie.

Asa ca, daca vreti sa va aduceti aminte de gustul copilariei, savurati acest desert si o sa vedeti ca e la fel de bun. Ba chiar puteti merge ‚mai departe’ de dragul amintirilor: agatati napolitanele in pom, cum faceau parintii si bunicii nostri...iar noaptea strecurati-va si mancati-le. Ca sa fie reteta completa!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului