Sfaturi culinare

#gatit #legume #taiat #culinar #sfaturi culinare

Cum sa tai cartofii, morcovii, varza si ardeii pentru gatit

Ti s-a intamplat sa incerci o reteta noua de ciorba cu verdeturi si nu stiai sigur cum ar trebui sa tai ardeii? Ai vrut sa tai morcovii si nu stiai cum ar trebui sa arate rezultatul? Iti oferim in continuare cateva sfaturi despre cum sa tai ardeii, varza, morcovii si cartofii pentru a le gati.

Cum sa tai ardeii

Ardeii grasi sunt legume de baza in bucatarie, nu doar datorita gustului special, dar si datorita proprietatilor nutritive pe care le au.

Pentru a taia ardeii grasi pentru gatit, trebuie mai intai sa ii cureti de seminte si de piele. Pentru aceasta, cu ajutorul unui cutit, fa mai intai o taietura circulara in jurul cozii, la cativa milimetri distanta de aceasta. Scoate coada, cu tot cu seminte iar apoi, cu o lingura curata, restul de seminte ramase in interior si membrana de culoare albicioasa de pe peretii interiori ai ardeiului. Pune ardeiul sub un jet de apa si clateste-l de resturile ramase, apoi usuca-l bine.

Apoi, in functie de modul in care vrei sa folosesti ardeiul, apuca-te sa il tai. Daca vrei sa il tai inele, pe care sa le folosesti apoi la ornat, pus in salate sau in mancaruri in care nu vei amesteca, astfel incat sa isi poata pastra forma, taie usor ardeiul pe diagonala si mai apoi in inele, de grosimea pe care ti-o doresti.

Daca vrei sa tai ardeii in fasii, taie intai ardeiul in jumatate si apoi fiecare jumatate in fasii subtiri. Iar pentru cazul in care vrei sa adaugi ardeiul tocat in diverse tocanite sau ciorbe, ar trebui sa-l tai mai intai in feliute si mai apoi feliutele in cubulete mai mici. Marimea cubuletelor depinde doar de gustul tau. De asemenea, nu uita faptul ca poti toca ardeiul cu ajutorul unui robot de bucatarie , dar si ca il poti da prin masina, pentru a-l transforma intr-o pasta pe care o poti folosi in sosuri.

Cum sa tai varza

Varza este si ea folosita in bucatarie in salate, in garnituri sau feluri principale . Inainte de a te apuca insa sa tai varza, ar trebui sa o cureti intai de frunzele murdare sau vestejite de la exterior, dar si de cotorul din capatul superior al verzei. Dupa ce ai facut acest lucru pune varza pe fundul de taiat si, cu ajutorul unui cutit mare tai-o mai intai in jumatate, iar mai apoi fiecare jumatate din nou in jumatati. Vei obtine astfel patru bucati egale, pe care ar trebui sa le cureti de asemenea de cotor.

Taie apoi fiecare sfert de barza in fasii subtiri, pe verticala, respectiv perpendicular pe fundul de taiat. In cazul in care vrei sa toci varza, poti taia fasiile pe care le ai deja in bucati mici. De asemenea, poti toca varza si cu ajutorul robotului de bucatariei sau razatoarelor.

Cum sa tai morcovii


Morcovii sunt si ei foarte folositi pentru a gati mancaruri cu legume: in ciorbe, salate, dar si in garniturile pe baza de legume. Inainte de a taia morcovii trebuie insa sa te decizi la ce vrei sa-i folosesti. Daca vei dori sa ii fierbi in tocanite sau ciorbe va trebui sa-i tai cubulete, pentru salate fie fasii subtiri, fie rondele, aceeasi metoda putand fi aplicata si pentru ornat sau alte mancaruri.

Inainte de a taia morcovii nu uitati insa sa ii cureti de coaja si eventuale zone lovite si sa ii speli. Apoi, in functie de tipul de mancare la care vrei sa ii folosesti, poti fie sa ii tai in mai multe felii, cu taieturi paralele cu fundul de taiat si apoi cu altele perpendiculare pe suprafata de taiat, fie sa ii tai in feliute subtiri. In primul caz vei obtine un morcov gata de a fi taiat cubulete, in timp ce in a a doua situatie vei obtine feliute gata de a fi asezate peste un peste inainte de a fi dat la cuptor sau intr-o marinata. Nu uita ca poti obtine feliutele sau fasiile de morcovi si taindu-i cu o razatoare , iar morcovul taiat sau tocat marunt se poate obtine si cu ajutorul unui robot de bucatarie.

Cum se taie cartofii pentru gatit

Cartoful este o alta leguma considerata de baza in bucatarie. Si in cazul lui taierea se face dupa ce i-a fost indepartata coaja si a fost spalat iar rezultatele sunt asemenatoare cu cele obtinute in cazul morcovului, doar ca de dimensiuni putin mai mari.

Cartoful se taie mai intai in jumatate sau in trei bucati, pe orizontala, cu taieturi paralalele cu suprafata pe care se afla, apoi se fac taieturi si pe verticala si mai apoi se taie feliile, cu taieturi perpediculare pe suprafata de taiat – astfel se obtin cubuletele de cartofi.

Nu uita insa ca in mancaruri se pot folosi si cartofii intregi sau taiati in sferturi (se taie cartoful intai in jumatate, iar mai apoi fiecare jumatate este taiata in jumatate) – de exemplu pe post de garnitura pentru friptura, pentru piure sau atunci cand se pun in supe. De asemenea, nu trebuie uitati cartofii taiati “pai” pentru a fi prajiti. Pentru a-i obtine, se taie cartoful in mai trei sau patru felii, paralele si apoi, fiecare felie este taiata in feliute de aproximativ aceeasi grosime, cate patru-cinci bucati dintr-o felie mai mare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare