Sfaturi culinare

#gnocchi #sfaturi culinare #preparare gnocchi

Cum se prepara gnocchi

Gnocchi sunt galuste traditional italienesti din cartofi. Se prepara rapid, simplu si se pot folosi la prepararea diferitor tipuri de retete delicioase.


Ingrediente:

Pentru a prepara acasa gnocchi pufosi, ai nevoie de 750 gr de cartofi, 150-500 gr de faina si un praf de sare.

Inainte de a incepe sa prepari gnocchi, este important sa stii cele mai importante reguli pentru ca aluatul sa iasa foarte bun. In primul rand, este ideal sa folosesti cartofi fainosi. Nu este indicat sa utilizezi cartofi noi, deoarece nu sunt suficient de aposi.


Mod de preparare:

Se pun cartofii cu coaja intr-o cratita cu apa rece si se lasa sa fiarba, la foc mare. Dupa 20-25 de minute, se decojesc cartofii. Cu cat cartofii sunt mai calzi cand se curata si se paseaza, cu atat vor iesi galustele gnocchi mai pufoase. Se fac piure si se condimenteaza cu sare, dupa gust.

Se adauga faina si apoi se amesteca pana se formeaza un aluat moale. Daca amestecul este lipicios, se mai adauga faina. Cantitatea de faina adaugata este esentiala, deoarece daca e prea multa, gnocchi vor iesi tari, iar daca e prea putina adaugata, gnocchi se vor dezintegra in timpul coacerii. Procesul ar trebui sa dureze 3-4 minute, nu mai mult, pentru ca, odata framantata prea mult, coca va avea nevoie de multa faina si galustele gnocchi nu vor iesi pufoase.

Apoi, se taie aluatul in patru bucati de dimensiuni egale din care se formeaza snururi lungi. Din fiecare snur se taie gnocchi micuti de circa 2 cm si se ruleaza fiecare, pe o furculita.

Se umple o cratita cu apa si se lasa sa fiarba. In acest timp, lasam gnocchi pe o foaie de hartie de copt, pudrata cu faina pentru a se usca. Dupa ce a fiert apa adaugam gnocci, care se vor ridica imediat la suprafata apei.

Se servesc imediat, impreuna cu sosul preferat. Gnocchi sunt deliciosi cu sosuri de rosii, cu unt sau cu verdeturi. Se pot folosi in loc de paste sau de clasicele galuste cu gris din supe.

Aceste mici galuste reprezinta unul dintre cele mai vechi preparate ale istoriei culinare europene. Originea lor exacta nu este cunoscuta. Se presupune ca ar proveni din Orientul Apropiat si ca erau folosite in Italia, inca din vremea romanilor. Astfel, legiunile romane au raspandit gnocchi in intreaga Europa, iar in ultimii 2000 de ani, fiecare tara si-a creat propria sa varianta a preparatului.

Sursa foto: homelife.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului