Sfaturi culinare

#reteta varza murata #varza murata #sfantul dumitru #cum se pune varza la murat

Cand si cum se pune varza la murat! Reteta bunicilor! Nu vei da gres cu aceasta

Ziua de Sfantul Dumitru este ziua in care cele mai multe gospodine pun varza la murat. Se spune ca daca pui varza la murat in aceasta zi, nu se va strica niciodata. Desigur, varza poate fi pusa la murat oricand, dupa aceasta zi, pana la finalul lunii octombrie si chiar inceputul lunii noiembrie.

 

De regula, varza nu se pune la murat mai tarziu de 5 noiembrie, deoarece nu are timp sa se mureze pana la Craciun.

Pietele, pline de varza, au fost deja luate cu asalt de catre gospodine. Gospodinele au grija sa aleaga verzele dupa marimea frunzelor. Acestea nu trebuie sa fie mai mari decat o palma si este indicat sa fie cat mai subtiri.

Insa, dincolo de alegerea verzei perfecte, este important sa ai rabdare si sa urmezi reteta indeaproape. In caz contrar, risti ca varza sa nu se acreasca sau sa se strice.   

Ingrediente pentru varza murata

  • 15 verze albe de marime medie
  • 50 linguri sare grunjoasa mare (aproximativ)
  • 5 radacini de hrean
  • 6 crengute uscate de marar
  • 10 crengute de cimbru
  • 1 stiulete de porumb

Cum se pune varza la murat

Indeparteaza primul strat de frunze, sau primele doua straturi, in functie de cat de bine arata acestea. Spala apoi foarte bine verzele, dar si restul ingredientelor.

Curata porumbul de pe stiulete si spala si boabele acestuia. Curata si hreanul de coaja si taie-l fasii, pe lungime.

Cu ajutorul unui cutir cresteaza cotorul verzelor si formeaza cratere in acestea, pe care sa le umplii cu sare. Numara si noteaza numarul de linguri de sare folosite la umplerea acestora.

In butoiul special pregatit adauga un strat de marar, jumatate din cantitatea de porumb, si cateva fasii de hrean. Pune apoi verzele, cu craterul in sus, avand grija ca sarea sa nu curga din acestea. Intre randurile de varza mai adauga cate putin hrean si crengute de cimbru. La final adauga hreanul ramas, porumbul si mararul.

Lasa varza sa stea astfel timp de 24 de ore. Dupa aceea, umple butoiul cu apa si noteaza cati litri ai folosit. La un litru de apa trebuie sa adaugi o lingura de sare. Scade numarul de linguri de sare folosite la umplerea verzelor si completeaza cu sare dupa necesitati.

Adauga deasupra o farfurie mica sau o alta greutate care sa tina toate ingredientele in zeama. De acum, timp de o saptamana va trebui sa "aerisesti" zilnic varza, cu ajutorul unui furtun in care sa suflii cu putere. Aceasta procedura grabeste procesul de fermentare si nu lasa varza sa se strice.

Dupa o saptamana, cand vaza incepe sa fermenteze, muta butoiul in balcon sau in beci si inveleste-l bine intr-un strat generos de paturi, pentru a-l feri de inghet.

Varza va fi numai buna pentru a fi folosita la prepararea sarmalelor dupa o luna si jumatate sau doua luni, in functie de cat este de cotoroasa.

Sursa foto: delabogdana.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului