Sfaturi culinare

#ulei de cocos #ulei de masline

Este mai bine sa gatim cu ulei de cocos sau cu ulei de masline?

Pentru cei interesati de un regim alimentar cat mai sanatos, uleiul de cocos este subiectul unei controverse alimentare fara sfarsit. in urma cu ceva ani, uleiul de cocos era considerat un dusman al alimentatiei intrucat are o compozitie bogata in grasimi saturate. Acum, studiile par sa arate ca aceste grasimi saturate nu sunt chiar atat de daunatoare, asa ca uleiul de cocos incepe sa fie laudat si indicat in tot felul de preparate, de la prajituri pana la omlete. Asa se face ca foarte multe persoane ajung sa se intrebe daca pana la urma uleiul de cocos infunda arterele sau este un ulei foarte bun pentru gatit, care poate oricand sa fure locul uleiului de masline, un clasic deja in mai toate bucatariile lumii.

 

Se poate afirma cu certitudine ca uleiul de cocos este foarte diferit de majoritatea celorlalte uleiuri de gatit si contine o compozitie unica de acizi grasi. Acizii grasi sunt in proportie de 90% saturati. Dar uleiul de nuca de cocos prezinta un continut ridicat de acid lauric, care reprezinta aproximativ 40% din continutul total de grasimi. Aceasta caracteristica face ca uleiul de nuca de cocos sa fie foarte rezistent la oxidare si la caldura. Din acest motiv, este potrivit pentru metode de gatit la cald, cum ar fi prajirea.

Mai apoi, uleiul de cocos este relativ bogat in acizi grasi cu lant mediu, continand aproximativ 7% acid caprilic si 5% acid capric. Pacientii cu epilepsie care urmeaza o dieta ketogenica folosesc adesea acizi grasi cu lant mediu pentru a induce cetoza, insa studiile arata ca uleiul de cocos nu este foarte potrivit pentru inducerea cetozei tocmai pentru ca are un efect ketogenic relativ slab. in timp ce acidul lauric este adesea considerat un acid gras cu lant mediu, oamenii de stiinta dezbat daca aceasta clasificare este adecvata.

in ceea ce priveste impactul asupra sanatatii, nutritionistii ne asigura ca este mai bine sa gatim cu ulei de masline. in comparatie cu o lingura de ulei de masline, o lingura de ulei de nuca de cocos contine de aproximativ sase ori mai multe grasimi saturate si aproape atinge limita zilnica recomandata de aproximativ 13 grame. Un aport ridicat de grasimi saturate este asociat cu cresterea nivelului de LDL sau colesterol "rau", ceea ce sporeste riscul bolilor de inima. in plus, uleiul de masline, o componenta principala a dietei mediteraneene sanatoase pentru inima, contine grasimi polinesaturate si mononesaturate benefice.

Se pare ca dintre cele doua, uleiul de masline este o alegere mai buna, deoarece grasimile mononesaturate pot avea un efect benefic asupra inimii cand sunt consumate cu moderatie si cand sunt folosite pentru a inlocui sarea si grasimile trans dintr-o dieta. Desi unele cercetari au asociat principalul tip de acid gras saturat din uleiul de nuca de cocos, si anume acidul lauric cu nivelurile crescute de colesterol bun, in continuare se crede ca uleiul de nuca de cocos creste si nivelul de colesterol rau. Cu toate acestea, uleiul de nuca de cocos poate fi o alegere mai buna decat alte surse de grasimi saturate. Un studiu amplu, recent, a constatat ca acidul lauric nu pare sa creasca riscul bolilor cardiace la fel de mult ca alte tipuri de acizi grasi saturati, cum ar fi acidul palmitic, care se gaseste substantial in unt.

Dar uleiul de cocos este foarte bogat si in substante fitochimice care au proprietati antioxidante de remarcat. Desi este adevarat ca uleiul de cocos extra virgin, cum ar fi uleiul de masline extra virgin, contine substante fitochimice, cele mai multe tipuri de ulei de cocos de pe piata sunt foarte rafinate, asa ca ofera prea putin din acesti antioxidanti. Chiar daca uleiul de nuca de cocos pe care il utilizati este extra virgin, consecintele consumului de grasimi saturate depaseste orice efecte benefice ale antioxidantilor.

Dar, desigur, nu mancam grasimi sau colesterol sau antioxidanti - mancam mancare. Prin urmare, nu este nevoie sa evitam complet acest tip de ulei, mai ales daca il vom folosi in loc de unt sau in produse de cofetarie ori in preparate unde este absolut necesara aroma suava de cocos. Ca regula generala, totusi, gatitul cu ulei de masline reprezinta cea mai buna alegere pentru starea noastra de sanatate.

Advertorial

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.