Sfaturi culinare

#condimente #retete #mirodenii #bucatarie

Fii un maestru in bucatarie si invata sa folosesti corect condimentele!

Iti place sa experimentezi in bucatarie si sa obtii mancaruri savuroase cu un timp minim de preparare? Foloseste cat mai multe condimente! Te vor ajuta sa dai un gust mai bun salatelor, supelor, tocanitelor si fripturilor la cuptor. Descopera mai jos cum sa folosesti eficient condimentele pentru aromatizarea mancarurilor!

Condimentele pot fi seminte, radacini, fructe, muguri, coaja si scoarta anumitor plante, copaci sau arbusti. In comert, condimentele disponibile sunt cele intregi sau macinate. Ele isi pierd rapid aromele atunci cand sunt macinate, iar cele care stau timp indelungat pe rafturile magazinelor sunt si mai expuse la acest fenomen.

Cele mai convenabile ca pret si aromate sunt condimentele pastrate intregi, care rezista chiar si cativa ani pana isi pierd intensitatea. Astfel, pentru asezonarea mancarurilor, cel mai bine este sa macini cantitatea necesara de mirodenii in momentul in care incepi sa gatesti.


Ce poti folosi pentru macinarea condimentelor uscate

Lama cutitului. Condimentele intregi, precum cuisoarele, anasonul si scortisoara, pentru a elibera mai multe dintre uleiurile si aromele naturale, pot fi strivite cu ajutorul lamei unui cutit. Asaza lama cutitului pe condimente si, cu ajutorul podului palmei, preseaza ferm.


Mojar si pistil. Daca vrei sa obtii mirodenii cu o textura mai fina, le poti sfarama cu un mojar cu pistil. Adauga condimentele dorite in mojar si apoi piseaza-le cu pistilul pana cand obtii consistenta dorita.

Rasnita. Pentru condimente fine, poti folosi si o rasnita mai veche de cafea, pe care sa nu o mai intrebuintezi si pentru alte ingrediente.


Cum folosesti condimentele in mancaruri

Condimentele macinate isi elibereaza rapid uleiurile si aromele in mancaruri, in timp ce condimentele intregi au nevoie de mai mult timp. Foloseste condimente intregi pentru mancarurile care necesita mai mult timp de preparare, precum tocanite sau fripturi la cuptor. Acestea sunt potrivite pentru mancarurile rapide, deoarece majoritatea confera un gust amar daca sunt tinute mai mult timp pe foc.

Evita sa adaugi condimentele direct din borcan in cratitele incinse. Umezeala si caldura duc la pierderea aromelor si adesea cauzeaza sedimentarea si coacerea mirodeniilor, ceea ce confera preparatelor un gust neplacut. Pentru a evita aceasta problema, masoara separat condimentele si adauga-le in uleiul in care calesti la inceput legume.

Pe de alta parte, uleiul stimuleaza eliberarea aromelor, care patrund mai rapid in celelalte ingrediente folosite.

Sursa foto: //www.theppk.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului