Sfaturi culinare

#gatit #mancare gatita #mancare acasa #gatit acasa

Gateste acasa si economiseste bani

Una dintre cele mai bune metode de a economisi bani este sa gatesti mai des acasa, atat cat ai nevoie pentru o zi, doua. In loc sa comanzi mancare sau sa cumperi din oras, iti poti face o rezerva de condimente si alimente congelate. In acest fel, vei merge de mai putine ori la magazin si te vei bucura de mancare gatita in casa.

Iata cateva modalitati sa economisesti:

1. Fa acelasi fel de mancare de mai multe ori

Alege un fel de mancare pe care toata familia il agreeaza. Este bine sa fie un preparat simplu, din ingrediente pe care le ai oricum, de obicei, prin casa. De exemplu, pentru o mancare de cartofi ai nevoie numai de ceapa, cartofi, rosii, morcovi si condimente. Pregateste acest fel de mancare de mai multe ori pe luna, astfel incat sa consumi toata cantitatea de alimente cumparate si sa nu mai fie nevoie sa iei alte lucruri de fiecare data.

2. Fii flexibila in bucatarie

Daca iti raman alimente de la un fel de mancare, fa un alt preparat. De exemplu, daca ai facut o tocanita din cartofi noi si iti raman cativa, foloseste-i pentru cateva portii de cartofi noi cu marar si usturoi. Daca nu ai marar proaspat, foloseste din cel uscat. Condimentele si alimentele precum untul sau uleiul sunt oricum disponibile in orice bucatarie.

3. Foloseste boabe in combinatie cu legume

Lintea, fasolea, hrisca, orezul sunt cateva alimente ieftine pe care le poti gati in multe feluri. Hrisca este ideala pentru dexintoxicarea organismului si poate fi facuta cu un amestec de legume, dupa preferite: rosii, ardei grasi etc. Incearca o supa de linte cu carnati.

4. Congeleaza

Congeleaza alimentele care iti raman neconsumate si foloseste-le mai tarziu in mancare. Eticheteaza-le pe fiecare cu data respectiva pentru a sti cat timp le poti tine congelate. Cauta apoi retete pe care le poti face din alimente congelate. Vei da mai putini bani la piata sau in magazin daca dispui de materie prima. Daca iti place pestele sau un anumit tip de carne, pune la congelator si invata retete noi cu acest tip de carne. Incearca o reteta de ciuperci umplute cu tofu si nuci.

5. Cumpara carne mai putina si de calitate

Desi in alimentatia romanilor carnea este prezenta aproape zilnic, consumul exagerat de carne nu este deloc sanatos. In loc sa cumperi des un astfel de aliment, alege o carne de foarte buna calitate dintr-o macelarie si gateste mai rar o mancare speciala, de care sa se bucure toata familia. Incearca o reteta de coaste de miel cu miere.

foto : nydailynews.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Pelmeni cu vita

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare