Sfaturi culinare

#retete #culinar #bucatarie # paine de casa #expert acasa.ro #retete de paine

VIDEO Gateste cu Oana: Mireasma inconfundabila a painii facute in casa

Painea facuta in casa schimba complet atmosfera de la o masa in familie, nu-i asa? De aceea, saptamana aceasta va propun o reteta cat se poate de simpla, care va va bucura simturile. In plus, costul unei paini facute in casa este de aproximativ 3 lei, iar avantajul principal este ca stiti exact ce contine si ca nu are aditivi sau alti conservanti pe care ii intalnim la paine din comert. 

Nimic nu se compară cu mirosul pâinii făcut în casă și nici cu frământatul aluatului de pâine (comparabil cu cel de cozonac).  Prefer să fac pâine de casă, din făină integrală, pentru sănătatea familiei mele, și să pun câte semințe doresc sau am în casă, fără teamă că nu-mi va crește pâinea prea mult. E drept că răbdarea mea în ce privește crescutul aluatului depășește indicațiile de pe pungă, însă o pâine mai pufoasă e mai bună decât una densă. În general, din câte știu, o pâine e cu atât mai ”aerată” cu cât are în ea mai multă apă sau ulei de măsline. 

Ingrediente

500 g făină integrală (nemțească, cumpărată de la Lidl sau Mega Image, ori românească de la 7 Spice), 

un plic de drojdie (atenție, unele au 10 grame, altele 7 grame, in funcție de firmă),

300 ml apă,

ulei de măsline circa 100 de grame, dar eu pun după consistență.

Ca regulă, uleiul de măsline ajută și la desprinderea aluatului de pe mână și nu întărește compoziția, așa cum ar face-o făina, care și ea ajută la desprindere. 

Preparea painii de casa

Eu frământ o parte din cocă cu mixerul, o parte cu mâna. După adăugarea drojdiei și prima frământare, se pune la crescut circa 30 de minute, după care se frământă iar, se mai pot pune ceva semințe, și se pune în forma de crescut între 30-45 de minute. Dacă nu dă pe-afară mai puteți avea răbdare cu ea până crește aproape de marginea tăvii, pentru că în cuptor cu siguranță nu o să mai crească. 

Se bagă în cuptorul încins circa 40 de minute la temperatura de 180 de grade. Cuptoarele cele noi, electrice, au posibilitatea de a programa timpul și de a învârti coacerea în direcția dorită. De exemplu, eu când dobserv că partea de sus este deja făcută și se coace prea tare, dau focul să se coacă doar în partea de jos, unde știu că nu s-a făcut încă. Avantajul unui cuptor modern! 

 

 

Oana Grecea, Ganduri si Bucatareala

PS: Mai multe ganduri, impresii si sfaturi pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului