Sfaturi culinare

#greseli #musafiri #invitat # invitati la masa

Greseli ale musafirilor cand sunt invitati la masa

O invitatie la masa este in primul rand un prilej de socializare si o frumoasa sansa de a petrece cateva ore agreabile. Efortul pe care il face o gazda pentru a pregati o astfel de masa este adesea mult mai mare decat daca toata lumea ar fi mers la un restaurant. De aceea, este important ca munca ei sa fie rasplatita prin simplul fapt de a fi un musafir placut.

Iata in continuare ce greseli nu trebuie sa faca niciodata un musafir invitat la o masa:
 

1. Darul musafirului
 

Chiar si in cazul unor prieteni apropiati, este bine ca un musafir sa ofere o mica atentie gazdei, la sosire. Cina este doar un prilej de socializare, iar musafirul isi poate manifesta recunostinta pentru invitatie printr-un cadou. Se pot oferi chiar daruri utile, de exemplu, o sticla cu vin roze pentru desert.
 

2. Dieta speciala
 

Daca musafirul tine o dieta speciala, indiferent care este motivul, trebuie sa informeze gazda. In caz contrar, aceasta ar putea uita sa intrebe pe toata lumea, iar momentul refuzului de a manca este intotdeauna unul neplacut. Lumea se simte incomod si situatia devine penibila daca nu exista ceva deja preparat care poate fi consumat de acea persoana.
 

3. Atentionarile
 

O cina facuta acasa, pentru prieteni, oricat este ea de simpla, tot implica efort. Nimic nu distruge mai rapid entuziasmul gazdei de a fi gazda decat micile ironii si glume legate de ceea ce exista sau nu pe masa. Un musafir nu ar trebui sa se planga, sa critice mancarea sau sa puna intrebari ofensatoare in legatura cu priceperea gazdei sau bucatarului.
 

4. Ajutorul fortat
 

Bucataria are un singur stapan. Gazda trebuie lasata sa coordoneze intregul eveniment de una singura, in bucatarie si in afara ei. Cand apar alte persoane in bucatarie, fiecare incearca sa aduca farfuriile si sa faca lucrurile cum obisnuieste in propria casa. Stilurile de viata nu trebuie sa interfereze pentru ca se creeaza haos. Chiar si cea mai nevinovata propunere poate sa vina intr-un moment nepotrivit.
 

5. Ignorarea regulilor casei
 

Daca toata lumea mananca cu tacamurile, la masa, nimeni nu ar trebui sa se simta limber sa manance intr-un fotoliu , cu farfuria pe genunchi, luand mancarea direct cu mana si eventual privind la televizor. Cand un musafir iese in evidenta in mod negativ cu un comportament diferit, pe motiv ca asa face el acasa sau asa se simte mai bine, tot ce reuseste este sa distruga armonia reuniunii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului