Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care majoritatea oamenilor le fac cand folosesc uleiul de masline.
Folosesti uleiul de masline extravirgin la prajit
La prajit, uleiul de masline extravirgin devine toxic. In plus schimba radical gustul alimentelor. Acesta trebuie folosit doar in prepararea salatelor sau a altor mancaruri ce nu necesita preparare termica.
"La ardere e pacat sa-l irosim pe cel extravirgin mai scump. La prajit putem alege uleiul rafinat de masline si cel nehidrogenat de palmier", a adaugat dr. Gheorghe Mencinicopschi, pentru aceeasi sursa.
Nu il depozitezi in conditii adecvate
Daca nu este tinut in conditii adecvate, uleiul de masline poate rancezi rapid. Uleiul de masline se tine in recipiente invhide la culoare, ce se inchid foarte bine si trebuie depozitat intr-un loc racoros, departe de sursele de cladura si de lumina (de preferat in camara).
Cumperi ulei de masline "light"
Multi considera, ca in momentul in care pe uleiul de masline scrie "light", uleiul contine mai putine calorii. Este total gresit. Toate tipurile de ulei de masline au acelasi numar de calorii. Diferenta dintre un ulei normal si unul "light" este ca cel din urma nu are o aroma pregnanta de masline si nu este la fel de inchis la culoare.
Nu stii cum sa alegi cel mai sanatos tip de ulei de masline
Desi tentatia de a alege cel mai ieftin tip de ulei de masline este mare, trebuie sa citesti foarte atent eticheta. Cel mai sanatos tip de ulei de masline este cel presat la rece.
"Nu este de ajuns sa scrie pe eticheta obtinut exclusiv prin procedee fizice, trebuie sa scrie presat la rece la o temperatura de 38 de grade, iar aciditatea sa fie in jur de 0,8%. Uleiurile rafinate nu trec de 0,1%-0,2%. Concret, din 100 de kilograme de pulpa de masline, ar trebui sa se extraga 20 de kilograme de ulei, dar ei o incalzesc si obtin 40 de kilograme. Este ca si cum ai vinde un Trabant drept Mercedes.", a declarat dr. Gheorghe Mencinicopschi, pentru realitatea.net.
Sursa foto: hepta.ro