Sfaturi culinare

# reteta friptura #gratar

Incepe sezonul gratarelor. Secretul celei mai gusotase fripturi la gratar

Odata cu instalarea vremii calde si incepand cu data de 1 Mai se poate considera deschis oficial sezonul gratarelor. Indiferent unde obisnuiesti sa faci gratarul, calitatea carnii este esentiala, dar nici modul de preparare nu trebuie neglijat.

Un gratar reusit nu se face la voia intamplarii. Iar pentru ca friptura sa para scoasa din bucataria unui chef bucatar renumit, trebuie sa stii cateva secrete esentiale.

Cum alegi carnea corect. Detaliile fac diferenta

Cei mai multi prefera porcul sau puiul pentru gratare, dar nu sunt de lepadat nici vita sau vanatul.

Cumpara carnea din magazine specializate sau din supermarket si evita buticurile care s-ar putea sa nu o stocheze in conditii optime.

Carnea de porc proaspata trebuie sa fie roz-rosiatica, sa aiba textura elastica (cand o apesi cu degetul sa revina imediat la forma initiala) si sa aiba cateva firisoare de grasime albe. Spune nu bucatilor de carne de culoare si textura indoielnica si mai ales celor care sunt lipicioase sau au un miros puternic. Nu uita sa verifici eticheta si termenul de valabilitate.

Ceafa de porc este cea mai indicata pentru gratar, pentru ca este mai grasa nu se va usca atat de tare odata expusa la caldura jarului. Pulpa de porc este mai tare, insa poate fi impanata cu bucatele de slanina.

Marinarea carnii, secretul unei fripturi suculente

Carnea de porc se marineaza doar la suprafata, timp de 2-3 ore sau chiar peste noapte, in vase de sticla, de preferat.

Marinata pentru friptura de porc se face cu vin, sare, ulei, condimente si un lichid acid (zeama de lamai,e, otet balsamic sau suc de ananas, spre exemplu. Condimentele si plantele aromatice (usturoi, ceapa, rozmarin, chimen, oregano, salvie uscata) se trag putin la tigaie impreuna cu bautura alcoolica folosita la marinata. Atentie mare la cantitatile folosite!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare