Sfaturi culinare

#branza #istoria branzei #delicatesa #aliment banal

Istoria branzei - Drumul de la delicatesa la aliment banal

Branza este unul dintre cele mai vechi preparate din lume, originea sa datand cu mult inaintea erei noastre. Daca astazi este un aliment banal, consumat la aproape orice masa, in trecut, branza era o delicatesa care se servea doar titlurilor nobile, iar procesului ei de preparare ii erau dedicate bucatarii speciale. Descopera evolutia istorica spectaculoasa a branzei noastre "cea de toate zilele", din cele mai vechi timpuri, pana in prezent!

1. Consumul de branza pare sa dateze inca din anul 8000 i. Hr., cand se considera ca oile au fost domesticite prima oara. Insa primele dovezi arheologice ale acestui preparat, sub forma unor molecule de grasime, au fost descoperite abia in anul 5500 i. Hr. in niste situri speciale in care se facea preparatul.

2. In epoca romana (anul 65 d. Hr.), prepararea branzei era considerata o adevarata arta si doar nobilii sau familiile instarite se puteau infrupta din ea. Branza era facuta in niste bucatarii special create pentru prepararea ei, care se regaseau doar in casele familiilor nobile.

3. In secolul 8 d.Hr, apare si prima dovada scrisa a existentei branzei, cand Homer descrie, intr-o mentiune din celebra epopee Odiseea, cum Ciclopii preparau si depozitau branza de oaie si capra.

4. In secolul 10 d.Hr., Italia devine centrul productiei de branza din Europa, in competitie cu Franta, rivala sa.

5. Primele dovezi scrise despre Roquefort, preparatul delicatesa considerat "Regele branzei", dateaza din anul 1070 d. Hr.

6. Prima fabrica pentru productia industriala a branzei s-a deschis in Elvetia, in anul 1815, iar 45 de ani mai tarziu, in 1860, Louis Pasteur inventeaza procesul de fermentatie cu bacterii, care creste semnificativ productia de branza si lactate la nivel global. In 1862, Pasteur si Claude Bernard au testat prima oara procesul de pasteurizare a produselor lactate.

7. In 2011, pe fondul recesiunii instalate in Europa, branza a devenita cel mai furat aliment din magazinele din Marea Britanie, potrivit publicatiei The Daily Mail.

8. Astazi, o treime din cantitatea totala de lapte produsa in SUA este utilizata in productia de branza. America este cel mai important producator de branza din lume, la ora actuala.

Sursa foto: zastavki.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului