Sfaturi culinare

#lapte #kefir #retete #sfaturi culinare #iaurt

Kefir, un preparat sanatos si inedit in bucataria ta

Kefirul este un produs probiotic considerat a avea proprietati terapeutice. Poti folosi kefirul in compozitia unor bauturi, in sosuri, branzeturi sau dulciuri.

Kefirul, un aliment sanatos

Cuvantul "kefir" este un derivat din turca si inseamna "senzatie de bine", ceea ce este semnificativ pentru proprietatile lui. Acest tip de lapte fermentat a fost conceput cu secole in urma in muntii Caucazului, de unde s-a raspandit in Asia si Europa. Kefirul poate fi facut din lapte de capra, oaie sau vaca. Bacteriile pe care le contine acest preparat fac din kefir unul dintre cele mai puternice probiotice de pe piata. Kefirul contine vitamina B12, acid folic, vitamina K2, calciu, magneziu, fosfor etc.

Cum folosesti kefirul in bucatarie

Kefirul poate fi facut cu lapte, apa si chiar cu lapte din nuca de cocos. Kefirul din lapte se foloseste, in general, in iaurturi, creme, sosuri, dressinguri pentru salata, bauturi. Kefirul pe baza de apa este folosit pentru diverse bauturi. Ambele tipuri de kefir se pot aroma cu diverse ingrediente precum vanilie, miere, stevie, sirop de artar, suc de fructe, ierburi aromatice, fructe uscate etc.

Utilizeaza kefirul in salate, intr-un dressing cu textura cremoasa. Se pot face sosuri de salata din kefir si tarhon, kefir cu sos vinaigrette, fenicul si orez, kefir cu lamaie si ierburi aromatice etc.

Kefirul constituie un ingredient perfect pentru deserturi. Se pot face inghetate cu lamaie si kefir, kefir, nuci si fructe, kefir si vanilie etc. Pe langa inghetata, kefirul este folosit in compozitia prajiturilor, torturilor si cozonacului.

Adauga kefirul in supele de primavara sau vara, pentru o aroma usor intepatoare. Exista retete de supa din kefir, sfecla rosie si fenicul, supa din sparanghel, praz si kefir, supa de dovleac si kefir etc.

Bauturile groase, de vara, pe baza de fructe, contin adesea kefir. Se pot face bauturi cu capsuni si kefir, fructe de padure, banane si migdale etc.

Unul dintre cele mai interesante preparate cu kefir este branza de casa. Aceasta este o branza moale, usor de uns pe paine, potrivita pentru a fi folosita ca un inlocuitor pentru ricotta. Branza cu kefir poate fi aromata cu ierburi, nuci, fructe sau alte ingrediente.

Foto: chriskresser.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului