Sfaturi culinare

# lipsa timp #gatit #solutii

La ce solutii poti apela atunci cand niciodata nu iti gasesti timp sa gatesti

 

Timpul tau este pretios si niciodata nelimitat. Petreci mult timp la munca, ai nevoie de timp ca sa te odihnesti, cauti sa ai in fiecare zi si cateva ore de relaxare alaturi de persoanele dragi, dar și sa eviți neglijarea lucrurilor importante care necesita atentia ta totala. Toate aceste lucruri tind uneori sa te impinga spre situatia in care simti ca nu mai poti gasi niciun pic de timp pentru a gati. Cum alimentatia este extrem de importanta atat pentru tine, cat si pentru intreaga familie, fast food-ul sau junk food-ul nu reprezinta niciodata solutii ideale, ci compromisuri care ar trebui sa devina mai mult o exceptie.

La ce solutii poti apela atunci cand niciodata nu iti gasesti timp sa gatesti

Gateste rar, dar pentru mai multe zile

Pentru ca vorbim despre problema timpului, trebuie sa te orientezi de fiecare data spre solutii de time management care te ajuta sa duci un stil de viata echilibrat si nici nu iti mananca ore bune in fiecare zi. O solutie simpla spre care te poti orienta este sa gatesti pentru cel putin doua zile si sa ai grija cum iti depozitezi fiecare aliment in frigider, ca sa reziste cat mai mult si sa isi pastreze si aroma intre timp. Planificandu-ti astfel mesele, din timp, iti va fi mai usor atunci cand ajungi acasa dupa o zi lunga de munca, iar ultimul lucru pe care vrei sa-l mai faci este sa aprinzi cuptorul sau aragazul. O alta solutie care te poate ajuta, mai ales ca sa nu sari peste mesele de pranz, pe care de obicei le prinzi la birou, este sa foloseste tichetele de masa, un beneficiu extrasalarial la care multi angajatori apeleaza, fiind avantajos atat pentru firma, cat si pentru angajat. Cu ajutorul acestora, iti vei proteja si bugetul lunar (care poate fi afectat atunci cand zilnic esti nevoita sa iti cumperi mancare la birou) si vei rezolva in acelasi timp si problema pranzului (care de foarte multe ori este amanat pana la ora cinei).

Pregateste-ti mereu gustari

Sunt usor de preparat, nu iti iau foarte mult timp, daca stii sa le faci pot fi excelente din punct de vedere nutritional, si, mai important de atat, sunt foarte usor de transportat. Gustarile trebuie sa faca rapid parte din vocabularul alimentatiei tale zilnice, chiar si atunci cand simti ca nu ai destul timp la dispozitie sa pierzi acasa prin bucatarie. Poti lua la tine cateva fructe, cum ar fi bananele, fructele de padure sau merele, dar și iaurturi, branza de vaci si chiar mixuri de alune si nuci. Gustarile sunt utile pe timpul zilei pentru ca iti vor taia senzatia permanenta de foame, iti vor da energie sa poti sa lucrezi mai eficient si te vor ajuta sa nu iti dezechilibrezi complet organismul. Desigur, mesele principale ale zilei nu trebuie ignorate, dar in cazul in care nu ai timp sa iei o masă consistentă, atunci cateva mai mici care pot fi usor purtate in poseta vor rezolva problema de moment.

Foloseste mai des gratarul si aburul

Stii cum arata cel mai simplu o masa pregatita in numai 15 minute? Scoate o punga de legume congelate de la rece, pune-le intr-un vas in care gatesti la abur, ia un piept de pui dezosat, feliaza-l, condimenteaza-l si pune-l pe gratar, iar intr-un sfert de ora ai un pranz sau o cina de nota 10. Te bucuri de carbohidratii complecsi din legume, de proteinele din pui, elimini grasimile nesanatoase din discutie, iar in timpul cat acestea se prepara poti sa-ti bei linistita cafeaua de dimineata.

Nu evita niciodata conservele

Fie ca vorbim despre o salata sanatoasa, fie despre o gustare rapida, conservele trebuie sa ramana mereu o optiune pentru tine atunci cand nu ai timp sa gatesti. Fasolea rosie, nautul, lintea si conservele de ton sunt surse excelente de macronutrienti, bogate in grasimi sanatoase, carbohidrati complecsi si proteine. În plus, pot fi depozitate usor in casa ta pentru o perioada mai lunga de timp.

Sursa foto: Unsplash

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.