Sfaturi culinare

#meniu #retete #sarbatoare #sfanta maria

Meniu cu peste de Sfanta Maria Mica

Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, cunoscuta in popor sub numele de Sfanta Maria Mica, marcheaza sfarsitul verii in calendarul arhaic. In aceasta zi este dezlegare la peste, astfel ca multe gospodine urmeaza traditia si pregatesc mancaruri exclusiv pe baza de peste.
Daca esti sarbatorit si ai invitati la masa in aceasta zi, noi iti propunem cateva preparate pe baza de peste cu care sa iti impresionezi familia si prietenii.

 

 

Aperitive pentru masa de sfanta maria mica

 

Drobul de cod este un preparat potrivit penru mesele la care astepti multi invitati. De Sfanta Maria Mica, zi in care este dezlegare la peste, preparatele din acest tip de carne sunt la mare cautare. Pentru acest drob poti folosi orice tip de peste cu carne alba, precum cod sau merluciu. Servit feliat si asezat pe frunze de salata verde, drobul din peste va fi cu siguranta una dintre atractiile culinare ale petrecerii tale.


Alte aperitive pe care le poti servi la masa de Sfanta Maria Mica sunt si tartele cu ton si spanac. Aluatul crocant, umplutura cremoasa si cascavalul topit de deasupra vor face din aceste tarte un deliciu. Aseaza-le pe un platou, alaturi de legume taiate, rosii cherry si frunze de busuioc.

Sursa foto: jodelibakery.netfirms.com

Pe platoul cu aperitive mai poti aseza si cateva rulouri cu somon si branza. Aceste rulouri sunt usor de pregatit si delicioase. Rulourile pot fi feliate in bucati mai mici si prinse in scobitori pe care pui si cateva frunze de menta. Cu un asa aperitiv cu siguranta iti vei impresiona musafirii.

Sursa foto: sheknows.com

Tot pentru aperitiv mai poti prepara si cateva chiftelute din peste. Chiftelutele din peste sunt insa mai usoare decat cele clasice si pot fi servite atat ca aperitiv cat si ca fel principal. Le poti aseza alaturi de celelalte aperitive, pe frunze de salata verde.

Sursa foto: mydish.co.uk

Salate pentru masa de Sfanta Maria Mica

 

De pe masa ta de sarbatoare nu trebuie sa lipseasca nici salatele pe baza de carne alba de peste. Le poti pregati atat cu legume proaspete, dar si cu muraturi. Salata de paste cu macrou afumat este una dintre recomandarile noastre pentru masa de Sfanta Maria Mica. Aceasta salata este racoroasa si usor de pregatit.

Sursa foto: uktv.co.uk

Salata de cruditati cu sprot afumat este usoara si se prepara rapid. Pentru masa de sarbatoare, o poti servi pe lipii libaneze si ornata cu verdeturi si o felie de lamaie.

Sursa foto: womansday.ninemsn.com.au

 

Ciorbe pentru masa de Sfanta Maria Mica

 

Daca vrei sa iti impresionezi invitatii, adauga in meniul tau si un bors pescaresc. Iubitorii de peste si cei care au fost in Delta cu siguranta vor aprecia stradania ta. Poti servi borsul cu verdeata tocata pe deasupra sau cu un ardei iute. Pentru doritori, mai poti aduce la masa si o portie de smantana.

Sursa foto: foodstylingbykathleen.com

Storceagul este o ciorba speciala care se prepara numai in satul Sfantul Gheorghe din Delta Dunarii. Poti insa incerca sa il prepari si la oras. Trebuie sa alegi peste cu carne alba, de preferinta morun sau nisetru. Storceagul se serveste cu verdeata tocata pe deasupra si se drege cu smantana.

Sursa foto:acasa.ro

 

Feluri principale pentru masa de Sfanta Maria Mica

 

Pentru felul principal, poti pregati peste la gratar. Alege pesti precum macrou, somon sau ton. Daca ii pregatesti in folie de aluminiu, asezonati cu sare grunjoasa si felii de lamaie, vei obtine un adevarat deliciu.

Sursa foto: labellecuisine.com

Un alt preparat pe baza de peste pe care il poti gati pentru sarbatoare de Sfanta Maria Mica este si pestele copt cu legume. Aceasta mancare se prepara foarte usor. Intr-o tava amesteci legumele cu sare, piper si ulei de masline, pui deasupra pestele uns cu ulei de masline, sare si felii de lamaie si il dai la cuptor. In cel mult o jumatate de ora vei scoate o tava aromata cu peste si legume savuroase.


Tot pe masa de Sfanta Maria mai poti pune si peste prajit. Il poti servi cu mamaliguta, mujdei de usturoi si felii de lamaie. Acest preparat este unul traditional si usor de facut. In functie insa de felul de peste pe care il alegi, poti obtine o masa copioasa.


Deserturi pentru masa de Sfanta Maria Mica

 

De la o masa copioasa de sarbatoare nu trebuie sa lipseasca prajiturile. De Sfanta Maria Mica poti pregati un strudel cu mere. Este un preparat traditional, pe care il vei gati rapid. Daca vrei sa iti impresionezi invitatii il poti prepara dupa retetele austriece, cu scortisoara si zahar pudra. Pentru cei care nu tin post, poti asezona acest desert cu o cupa de inghetata de vanilie si sos de caramel.

Sursa foto: uniquelytea.blogspot.com

Prajiturelele cu banane sunt potrivite pentru invitatii tai care tin post. Nu contin oua, lapte sau alte produse interzise in post. Se prepara repede, iar o tava este suficienta pentru masa de sarbatoare.


Baclavaua este unul dintre deserturile preferate in Orientul Mijlociu. Acest produs dulce de patiserie este facut din foietaj subtire si umplut cu nuca macinata sau fistic, miere de albine si chiar scortisoara. La masa de sarbatoare o poti servi cu putina scortisoara pe deasupra, nuca, fistic sau nuca de cocos macinata.


 

Bauturi pentru masa de Sfanta Maria Mica

 

Pestele merge foarte bine cu lamaie. Astfel, la capitolul bauturi poti prepara limonada cu lamaie. Pentru un plus de savoare poti adauga si frunze tocate de menta. Limonada se serveste rece, cu cuburi de gheata.

Sursa foto: randiann.wordpress.com

Pentru iubitorii de bauturi alcoolice poti prepara un cocktail mojito. Preparat din rom, menta si lamaie, acest cocktail este racoros si se va potrivi cu preparatele de peste din meniu.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului