Sfaturi culinare

# meniu pentru o zi # idei retete rapide #idei retete #retete delicioase #retete simple

Meniu pentru o zi intreaga! Retete savuroase pe care le poti prepara usor

Intrebarea pe care multe persoane o pun zilnic este “noi ce mancam?”. Stim deja ca mancarea gatita in acasa este nu doar mai sanatoasa, dar si mai gustoasa, deoarece ai sansa de a o condimenta dupa propriul gust.

 

Si pentru ca stim cat de greu este sa vii cu idei retete de gatit acasa, pe care sa le savurezi alaturi de intreaga familie ti-am pregatit un meniu pentru o zi intreaga, numai bun in zilele racoroase de toamna si iarna.

Clatite cu mere si scortisoara pentru micul dejun

Nu stii ce sa mai mananci la micul dejun si esti in cautarea unor retete noi de mancare? Ti-am pregatit o reteta delicioasa de clatite cu mere.

Ingrediente

  • 170 g faina;
  • 2 linguri de zahar brun;
  • 1 plic zahar vanilinat;
  • un praf de sare;
  • 1 plic praf de copt;
  • 1/2 lingurita scortisoara;
  • 1/4 lingurita nucsoara;
  • 1 ou;
  • 240 ml lapte;
  • 1 mar mare ras.

Cum se prepara

Intr-un bol incapator adauga faina, zaharul, zaharul vanilinat, sarea, praful de copt, scortisoara si nucsoara si amestea totul foarte bine.

Intr-un alt bol adauga oul si bate-l bine, apoi incorporeaza laptele. Peste aceasta compozitie adauga treptat, ingredientele uscate amestecand foarte bine. La final incorporeaza marul ras.

Intr-o tigaie speciala adauga putin unt sau ulei si cand s-a incins adauga clatitele. Formeaza clatite mici, mai groase decat cele normale, dar mai suptiri decat cele americane. Prajeste-le pe ambele parti pana se rumenesc.

Scoate-le pe o farfurie si lasa-le sa se raceasca. Le poti pudra cu zahar si scortisoara sau le poti servi alaturi de toppingul preferat, ori ca atare.

Supa crema de telina pentru pranz

Cand nu ai idei de mancare rapida incearca o supa crema care se face foarte usor si, in plus, este satioasa si plina de vitamine.

Ingrediente:

  • 2 teline mari;
  • 2 morcovi;
  • 2 cartofi mari sau 4 mici;
  • 1 ceapa alba;
  • 200 ml smantana pentru gatit;
  • 70g unt;
  • 1,5 l apa (sau supa de legume);
  • nucsoara;
  • sare;
  • piper.

Cum se prepara:

Spala legumele bine si curata-le de coaja. Taie-le apoi in bucati de marime potrivita.

Intr-o oala incapatoare adauga apa sau supa la fiert. Cand incepe sa dea in clocot adauga legumele si lasa-le sa fiarba pana cand sunt bine patrunse.

Cand legumele s-au fiert, scoate-le cu ajutorul unei palete intr-un vas incapator. Lasa-le sa se raceasca timp de 20 de minute, apoi paseaza-le cu ajutorul unui blender vertical sau al robotului de bucatarie.

Transfera apoi piureul de legume intro cratita incapatoare si adauga cate putina zeama in care acestea au fiert, pana obtii consistenta dorita. Cand ai obtinut consistenta dorita, aprinde focul si lasa supa sa dea in clocot. Adauga untul, smantana, nucsoara si asezoneaza dupa gust cu sare.

Serveste supa crema de telina alaturi de crutoane.

Pui cu usturoi si menta pentru cina

Esti in cautarea unei idei de mancare pentru cina? Vrei o reteta rapida, dar savuroasa? Incearca aceasta reteta de pui cu usturoi si menta, care merge de minune alaturi de o salata, o garnitura de blroccoli sau o alta leguma, pregatita la abur.

Ingrediente

  • 3-4 bucati de piept de pui, fara piele si os;
  • 4 catei de usturoi;
  • 120 g menta proaspata;
  • 1 lingura ulei de masline;
  • 1 lingura suc de lamaie;
  • 1 lingura sos de soia;
  • 1 lingura praf de chili;
  • ceapa verde;
  • putin piper negru.

Cum se prepara

Intr-un blender, adauga 120 g de menta, sucul de lamaie, sosul de soia, pudra de chili, uleiul de masline, piperul si usturoiul. Amesteca pana ce obtii o compozitie omogena, dupa care toarn-o deasupra puiului intr-un vas de dimensiuni medii. Lasa puiul la marinat intre 5 si 24 de ore.

Dupa ce s-a marinat bine, scoate puiul din sos si da-l la cuptor, cu capacul deschis, la foc mediu, timp de 10-12 minute, intorcandu-l o singura data.

Surse foto: pexels.com, sonomafarm.com, taste.com.au

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare