Sfaturi culinare

#retete paste #meniu paste #meniu traditional #meniu #masa festiva

Meniu traditional pentru masa de Paste

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare. Iar daca printre preferintele mesenilor se afla mai ales bucatele traditionale de Pasti, atunci vei putea gasi potrivit urmatorul meniu.

Acest meniu contine idei de mancaruri pe care le poti pregati acasa, de la aperitive la desert. Va trebui insa sa tii cont de faptul ca fiecare fel de mancare este satios, astfel incat la final masa ti s-ar putea parea destul de greoaie.
 

Aperitive pentru masa de Paste
 

Drob de miel
 

Timp de preparare: aproximativ 120 de minute

Grad de dificultate: mediu

Carnea de miel este, in general, nelipsita din preparatele de Pasti, iar drobul de miel este gustos si usor de preparat.
 

Oua umplute special de Paste
 

Timp de preparare: 30 de minute

Grad de dificultate: scazut

Daca nu stii ce sa faci cu ouale de Pasti ramase nemancate, ar trebui sa incerci sa le folosesti pentru a pregati oua umplute. Sunt usor de preparat si foarte gustoase, astfel ca cei cei care le vor gusta te vor intreba care este secretul prepararii lor.
 

Aperitive pe baza de aluat usor de preparat
 

Timp de preparare: 30-45 de minute

Grad de dificultate: scazut

Aperitivele pe baza de aluat usor de preparat sunt solutii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci si pentru a-ti tine musafirii ocupati pana termini de aranjat masa. Pentru a umple aceste aluaturi nu exista limite de creativitate, pentru ca se pot folosi nu doar legume si fructe crude, ci si diverse paste pe baza de branza, carne sau legume.
 

Ouale vopsite, nelipsite pe masa de Paste
 

Cum sa vopsesti ouale in culori obtinute natural
 

Timp de preparare: 30 - 45 de minute

Grad de dificultate: scazut

Stiai ca poti vopsi ouale in albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizand morcovi? Ori ca poti obtine culoarea verde din spanac, iar rosul, din suc de rodie? Vrei ca anul asta sa faci oua vopsite numai prin culori naturale? Citeste sfaturile noastre si vei reusi sa faci acest lucru cu mai putin efort.
 

Cum sa faci oua de Paste decorate cu frunze
 

Timp de preparare: 30 - 45 de minute
Grad de dificultate: scazut

Incondeierea oualelor de Paste din ziua de astazi nu mai are granite. Daca acum cativa ani, ouale vopsite in alta culoare in afara de rosu erau un moft, acum intalnim pana si oua cu personaje de desene animate sau emoticonuri de messenger. Insa oricat de mult ar evolua incondeierea oualor, tot cele rosii raman cu adevarat in spiritul sarbatorii Pastelui. Decorarea cu frunze, una dintre cele mai vechi metode de incondeiat oua, o invata urmand cativa pasi simpli pe care ii regasiti in cele ce urmeaza. 
 

Supa sau ciorba in meniul traditional de Paste
 

Supa de miel
 

Timp de preparare: aproximativ 45 de minute
Grad de dificultate: mediu

Supa de miel, pe langa beneficiile nutrionale pe care le ofera organismului, este o mancare delicioasa, care aduce savoare mesei de Pasti. Pe langa celelalte preparate traditionale, bogate in grasimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, usurand digestia.
 

ciorba radauteana
 

Timp de preparare: 90 de minute
Grad de dificultate: scazut

Ciorba radauteana este una dintre cele mai cautate ciorbe, fiind ca o “sora mai mica” pentru ciorba de burta. Avand la baza carnea de pui, acest fel de mancare este mai putin gras decat preparatul obtinut din burta, insa aproape la fel de gustoasa.
 

Feluri principale in meniul traditional de Paste
 

Stufat de miel
 

Timp de preparare: 80 - 90 de minute
Grad de dificultate: mediu

Stufatul de miel este o mancare traditionala, care se prepara, in general, o singura data pe an. De Paste, la taierea mielului, ceapa verde si usturoiul verde sunt proaspete si subtiri si dau aroma minunata stufatului de miel.
 

frigarui de miel la gratar
 

Timp de preparare: 30 - 45 de minute
Grad de dificultate: scazut

Carnea de miel este un preparat nelipsit de pe masa de Paste atat a romanilor, cat si a altor locuitori europeni, fiind apreciata datorita fragezimii si savoarei aparte. Daca optezi pentru petrecerea Pastelui in aer liber, delicioasele frigarui de miel nu trebuie sub nici o forma sa lipseasca, deoarece au un gust extraordinar, si mai mult decat atat, sunt foarte usor de pregatit.
 

Sarmale in foi de varza
 

Timp de preparare: aproximativ 200 de minute
Grad de dificultate: mediu

Sarmalele nu pot lipsi de la o masa traditionala, mai ales una de sarbatoare. Pregateste-le asadar, invelite fie in foi de varza, fie in foi de vita.
 

Ardei umpluti cu carne
 

Timp de preparare: aproximativ 90 de minute
Grad de dificultate: mediu

Ardeii umpluti cu carne sunt o alternativa foarte gustoasa atunci cand ti-e pofta de o mancare cu o umplutura de carne tocata, insa nu ai destul timp pentru a face sarmalute. Carnea fiarta in ardei capata un un gust deosebit, fiind o idee foarte buna de fel principal pentru un pranz in familie sau cu prietenii.
 

Deserturi pentru meniul traditional de Paste
 

Cozonac cu nuci si migdale
 

Timp de preparare: aproximativ 90 de minute
Grad de dificultate: mediu

Cozonacul cu nuci este destul de des intalnit pe mesele romanilor la sarbatorile mari de peste an, insa adaosul de migdale va da cozonacului un gust mult mai bun si mai aromat.
 

cozonac cu rahat
 

Timp de preparare: aproximativ 80 de minute
Grad de dificultate: mediu

Cozonacul cu rahat este unul dintre preparatele culinare cu care romanii isi omenesc oaspetii, de obicei in preajma marilor sarbatori religioase (Craciun, Paste). Cozonacul cu rahat este un produs usor de preparat, care nu necesita prea multe ingrediente.
 

Pasca cu branza si stafide
 

Timp de preparare: aproximativ 90 de minute
Grad de dificultate: mediu

Alaturi de cozonac, ouale rosii si drobul de mile,  pasca cu branza este un preparat care nu trebuie sa lipseasca de pe masa romanilor in preajma sarbatorilor pascale. Spre deosebire de alte preparate, pasca necesita ceva mai multa atentie, un plus de migala si multa rabdare.
 

Pasca cu orez
 

Timp de preparare: aproximativ 100 de minute
Grad de dificultate: mediu

Pasca cu orez este o alternativa gustoasa la bine-cunoscuta pasca cu branza. Avand la baza aluatul obisnuit de pasca se diferentiaza de restul printr-o compozitie cu un gust savuros, de orez cu lapte vanilat.

Ce bauturi atasezi meniului traditional de Paste

De pe masa traditionala de Paste nu lipsesc bauturile traditionale: bauturi spirtoase pentru inceputul mesei si vinuri pentru a acompania mancarurile servite.

Insa ar fi bine sa nu ocolesti nici bauturile din fructe, precum shake-ul de kiwi cu banane ori de avocado ori limonadele din banane ori de piersici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului