Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare. Iar daca printre preferintele mesenilor se afla mai ales bucatele traditionale de Pasti, atunci vei putea gasi potrivit urmatorul meniu.
Acest meniu contine idei de mancaruri pe care le poti pregati acasa, de la aperitive la desert. Va trebui insa sa tii cont de faptul ca fiecare fel de mancare este satios, astfel incat la final masa ti s-ar putea parea destul de greoaie.
Aperitive pentru masa de Paste
Drob de miel
Timp de preparare: aproximativ 120 de minute
Grad de dificultate: mediu
Carnea de miel este, in general, nelipsita din preparatele de Pasti, iar drobul de miel este gustos si usor de preparat.
Oua umplute special de Paste
Timp de preparare: 30 de minute
Grad de dificultate: scazut
Daca nu stii ce sa faci cu ouale de Pasti ramase nemancate, ar trebui sa incerci sa le folosesti pentru a pregati oua umplute. Sunt usor de preparat si foarte gustoase, astfel ca cei cei care le vor gusta te vor intreba care este secretul prepararii lor.
Aperitive pe baza de aluat usor de preparat
Timp de preparare: 30-45 de minute
Grad de dificultate: scazut
Aperitivele pe baza de aluat usor de preparat sunt solutii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci si pentru a-ti tine musafirii ocupati pana termini de aranjat masa. Pentru a umple aceste aluaturi nu exista limite de creativitate, pentru ca se pot folosi nu doar legume si fructe crude, ci si diverse paste pe baza de branza, carne sau legume.
Ouale vopsite, nelipsite pe masa de Paste
Cum sa vopsesti ouale in culori obtinute natural
Timp de preparare: 30 - 45 de minute
Grad de dificultate: scazut
Stiai ca poti vopsi ouale in albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizand morcovi? Ori ca poti obtine culoarea verde din spanac, iar rosul, din suc de rodie? Vrei ca anul asta sa faci oua vopsite numai prin culori naturale? Citeste sfaturile noastre si vei reusi sa faci acest lucru cu mai putin efort.
Cum sa faci oua de Paste decorate cu frunze
Timp de preparare: 30 - 45 de minute
Grad de dificultate: scazut
Incondeierea oualelor de Paste din ziua de astazi nu mai are granite. Daca acum cativa ani, ouale vopsite in alta culoare in afara de rosu erau un moft, acum intalnim pana si oua cu personaje de desene animate sau emoticonuri de messenger. Insa oricat de mult ar evolua incondeierea oualor, tot cele rosii raman cu adevarat in spiritul sarbatorii Pastelui. Decorarea cu frunze, una dintre cele mai vechi metode de incondeiat oua, o invata urmand cativa pasi simpli pe care ii regasiti in cele ce urmeaza.
Supa sau ciorba in meniul traditional de Paste
Supa de miel
Timp de preparare: aproximativ 45 de minute
Grad de dificultate: mediu
Supa de miel, pe langa beneficiile nutrionale pe care le ofera organismului, este o mancare delicioasa, care aduce savoare mesei de Pasti. Pe langa celelalte preparate traditionale, bogate in grasimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, usurand digestia.
ciorba radauteana
Timp de preparare: 90 de minute
Grad de dificultate: scazut
Ciorba radauteana este una dintre cele mai cautate ciorbe, fiind ca o “sora mai mica” pentru ciorba de burta. Avand la baza carnea de pui, acest fel de mancare este mai putin gras decat preparatul obtinut din burta, insa aproape la fel de gustoasa.
Feluri principale in meniul traditional de Paste
Stufat de miel
Timp de preparare: 80 - 90 de minute
Grad de dificultate: mediu
Stufatul de miel este o mancare traditionala, care se prepara, in general, o singura data pe an. De Paste, la taierea mielului, ceapa verde si usturoiul verde sunt proaspete si subtiri si dau aroma minunata stufatului de miel.
frigarui de miel la gratar
Timp de preparare: 30 - 45 de minute
Grad de dificultate: scazut
Carnea de miel este un preparat nelipsit de pe masa de Paste atat a romanilor, cat si a altor locuitori europeni, fiind apreciata datorita fragezimii si savoarei aparte. Daca optezi pentru petrecerea Pastelui in aer liber, delicioasele frigarui de miel nu trebuie sub nici o forma sa lipseasca, deoarece au un gust extraordinar, si mai mult decat atat, sunt foarte usor de pregatit.
Sarmale in foi de varza
Timp de preparare: aproximativ 200 de minute
Grad de dificultate: mediu
Sarmalele nu pot lipsi de la o masa traditionala, mai ales una de sarbatoare. Pregateste-le asadar, invelite fie in foi de varza, fie in foi de vita.
Ardei umpluti cu carne
Timp de preparare: aproximativ 90 de minute
Grad de dificultate: mediu
Ardeii umpluti cu carne sunt o alternativa foarte gustoasa atunci cand ti-e pofta de o mancare cu o umplutura de carne tocata, insa nu ai destul timp pentru a face sarmalute. Carnea fiarta in ardei capata un un gust deosebit, fiind o idee foarte buna de fel principal pentru un pranz in familie sau cu prietenii.
Deserturi pentru meniul traditional de Paste
Cozonac cu nuci si migdale
Timp de preparare: aproximativ 90 de minute
Grad de dificultate: mediu
Cozonacul cu nuci este destul de des intalnit pe mesele romanilor la sarbatorile mari de peste an, insa adaosul de migdale va da cozonacului un gust mult mai bun si mai aromat.
cozonac cu rahat
Timp de preparare: aproximativ 80 de minute
Grad de dificultate: mediu
Cozonacul cu rahat este unul dintre preparatele culinare cu care romanii isi omenesc oaspetii, de obicei in preajma marilor sarbatori religioase (Craciun, Paste). Cozonacul cu rahat este un produs usor de preparat, care nu necesita prea multe ingrediente.
Pasca cu branza si stafide
Timp de preparare: aproximativ 90 de minute
Grad de dificultate: mediu
Alaturi de cozonac, ouale rosii si drobul de mile, pasca cu branza este un preparat care nu trebuie sa lipseasca de pe masa romanilor in preajma sarbatorilor pascale. Spre deosebire de alte preparate, pasca necesita ceva mai multa atentie, un plus de migala si multa rabdare.
Pasca cu orez
Timp de preparare: aproximativ 100 de minute
Grad de dificultate: mediu
Pasca cu orez este o alternativa gustoasa la bine-cunoscuta pasca cu branza. Avand la baza aluatul obisnuit de pasca se diferentiaza de restul printr-o compozitie cu un gust savuros, de orez cu lapte vanilat.
Ce bauturi atasezi meniului traditional de Paste
De pe masa traditionala de Paste nu lipsesc bauturile traditionale: bauturi spirtoase pentru inceputul mesei si vinuri pentru a acompania mancarurile servite.
Insa ar fi bine sa nu ocolesti nici bauturile din fructe, precum shake-ul de kiwi cu banane ori de avocado ori limonadele din banane ori de piersici.