Sfaturi culinare

#zile caniculare #hidratare #canicula

Meniuri hidratante pe timp de canicula

Hidratarea este foarte importanta in zilele calduroase, pentru ca te ajuta sa-ti mentii o forma fizica si psihica buna. Dar hidratarea nu se opreste la consumul zilnic al unei anumite cantitati de apa. Alege pentru micul dejun, pranz si cina retete cu ingrediente proaspete, cu un continut foarte mare de apa: rosii, pepene verde si galben, castraveti etc. In plus, opteaza pentru feluri de mancare care necesita o preparare termica rapida sau care se gatesc fara foc. Ceea ce mancam influenteaza temperatura corpului nostru. Alimentele mai grele, procesate, cu un continut mare de grasimi se digera mai greu, iar acest proces de digerare a substantelor nutritive determina cresterea temperaturii organismului, lucru pe care ar trebui sa il eviti. Iata cateva idei de preparate pentru care poti opta in zilele calduroase de vara:

 

Smoothie-uri energizante

Smoothie-urile reprezinta bauturi delicioase si cremoase, preparate din amestecuri de fructe si/ sau legume pasate cu ajutorul unui blender. Spre deosebire de sucurile proaspat stoarse, orice fructe si legume pot fi transformate intr-un smoothie. Elimini samburii, dupa caz si coaja necomestibila, tai fructele si legumele in bucati si le pasezi in blender. Pentru ca smoothie-ul sa fie mai lichid, adaugi apa si/sau gheata pisata, iar pentru a fi mai hranitor, lapte semidegresat, gras sau chiar vegetal. O varianta a acestei bauturi este milkshake-ul, care contine obligatoriu lapte. Smoothie-urile ofera organismului multa energie, sunt hranitoare si usor de preparat si reprezinta o optiune excelenta pentru micul dejun intr-o zi care se anunta foarte calduroasa.

Supe reci, simplu de preparat si nutritive

Supele reci sunt usoare, racoritoare, hidratante, nu necesita multa pregatire si, in plus, sunt o modalitate excelenta de a folosi legumele prea coapte care s-au adunat in frigider si cu care nu stii ce sa faci. Tot ceea ce ai de facut este sa le tai in bucati, sa le pui in blender si sa le condimentezi cu multe ierburi proaspete si un firicel de ulei de masline.

Salatele, pentru un plus de prospetime

Atunci cand te gandesti la meniuri estivale, salatele sunt printre primele care iti vin in minte. Pentru o salata racoritoare, dar care sa iti acopere toate nevoile nutritive, foloseste legume proaspete variate, peste care adaugi leguminoase, precum lintea sau nautul, care sunt surse de proteine vegetale, si alimente care contin amidon, ca orezul sau pastele. Ai grija sa nu adaugi o cantitate prea mare de alimente cu amidon, pentru ca ingreuneaza digestia. Nu uita nici de proteinele animale, insa alege carnuri usoare, precum cea de pui, peste sau fructe de mare, ori oua fierte. Adauga un sos usor, precum vinegreta, si multe ierburi aromate si verdeturi proaspete.

Inghetata, la gustare sau desert

Inghetata poate fi una dintre cele mai potrivite gustari pe timp de canicula, fiind usoara si revigoranta. Este si foarte usor de preparat in casa, chiar daca nu dispui de un aparat special pentru inghetata. Este suficient sa pasezi in blender o mana de fructe congelate, precum cele de padure sau banane, cu un iaurt mic grecesc. Daca vrei sa fie mai dulce, adauga o lingura de miere.

Gatitul la aburi, pentru legume delicioase

Pentru o cina usoara si sanatoasa, legumele gatite la aburi sunt foarte potrivite. Fie ca sunt consumate calde sau reci, legumele simple sunt suficiente pentru a compune o masa nutritiva. Sunt cremoase si delicioase cu putin ulei de masline, sare si ierburi. Pentru o masa completa, alege morcovi, dovlecei, ardei, vinete, fasole verde, alaturi de carne la gratar sau un ou fiert.

Sfaturile de mai sus te vor ajuta sa compui meniuri sanatoase si usoare pentru zilele calduroase de vara. Un meniu tipic pentru o astfel de perioada ar putea include la micul dejun un smoothie, cateva fructe si o tartina cu branza sau ou fiert, la pranz, o salata cu carne alba si multe legume si un sorbet la desert, iar la cina, legume la aburi cu un ou ori o supa rece.

Sursa foto: Pixabay.com

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.