Sfaturi culinare

#sanatate #cafea

Motive sanatoase pentru a bea cafea

Cafeaua este combustibilul fara de care cei mai multi dintre noi nu isi pot incepe ziua. Energia pe care ti-o da o cafea calda, bauta in primele minute ale zilei, dupa ce te-ai dat jos din pat, aroma ei puternica si gustul placut sunt principalele motive pentru care o consumi. Unde mai pui ca o cafea este de multe ori prilejul de a te intalni si a sta la taclalale cu oameni dragi ori de a demara proiecte noi si interesante. Cate lucruri in viata nu pornesc de la o cafea...

Si totusi o ceasca zilnica de cafea face mai mult decat sa iti ofere dimineti perfecte si momente placute de socializare.

Impactul cafelei asupra sanatatii

Efectele cafelei in organism sunt subiect de polemici. Unii spun ca imbunatateste activitatea cerebrala, ca are efect antioxidant si sporeste capacitatea de concentrare. Altii scot in evidenta dezavantajele, faptul ca poate provoca insomnii, indigestii si disfunctii cariace si cardiovasculare. Si totusi, daca nu ar fi fost sanatoasa, nu ar mai fi fost atat de consumata si apreciata de sute de ani.

De ce este cafeaua mai sanatoasa decat ai crede

Efectul antioxidant al cafelei este mai mare decat al ceailului verde sau al pulberii de cacao. Boabele de cafea in stare pura contin aproximativ o mie de antioxidanti, iar in urma prajirii dezvolta alte cateva sute.

Stimularea memoriei pe termen scurt este un alt beneficiu al consumului de cofeina. Activitatea cerebrala devine mai intensa dupa ce bem o ceasca de cafea, lucru stabilit de cercetatori dupa ce au studiat ce se intampla cu creierul omului dupa 100 mg de cofeina, prin intermediul imagisticii (RMN). Studiile au aratat ca memoria si timpii de reactie ai voluntarilor care au primit cofeina au fost imbunatatiti in comparatie cu cei ai grupului de control, care a primit un placebo in loc de cofeina.

Studiile au mai aratat ca prevenirea declinului cognitiv, asociat bolii Alzheimer, este un alt beneficiu al consumului regulat de cafea, impreuna cu asocierea cu un risc mai scazut de diabet de tip 2, un factor de risc pentru dementa.

Cafeaua este sanatoasa si pentru inima, potrivit unui studiu de amploare realizat in Olanda, care a aratat ca un consum moderat de cafea scade cu 20% riscul de a dobandi boli cardiace.

Cafeaua ajuta la diminuarea riscului de a dezvolta diabet de tip 2 prin faptul ca ajuta organismul sa utilizeze insulina si sa regleze, astfel, cantitatea de zahar din sange.

FOTO: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare