Sfaturi culinare

#preparare drojdie acasa # preparare drojdie #maia #drojdie

Nu ai apucat sa cumperi drojdie? Iata cum o poti prepara acasa

Nu ai apucat sa cumperi drojdie sau nu ai mai gasit drojdie in magazine? O poti prepara acasa. Reteta este simpla, insa trebuie sa ai putina rabdare. Putin mai multa, deoarece dureaza cateva zile pana cand aceasta va putea fi folosita pentru prepararea aluaturilor.

De ce ingrediente ai nevoie pentru prepararea drojdiei in casa

  • apa plata la temepratura camerei (sau apa filtrata, de la robinet)
  • faina
  • un vas transparent
  • creion
  • banda adeziva (de preferat din hartie)

Foarte important de mentionat este ca in cazul acestei retete apa se cantareste in grame si nu in mililitri cum se intampla in cazul celorlalte retete.

Ziua 1

In prima zi ai nevoie de:

  • 150g faina (de preferat integrala, amestecata cu faina normala)
  • 150g apa

Se adauga ambele intr-un vas, se amesteca pana la omogenizare si se acopera vasul cu un prosop, un capac sau folie alimentara, avand grija sa nu fie inchis ermetic, astfel incat aerul sa aiba pe unde sa iasa. 

Lipeste o banda adeziva si fa un semn cu markerul pentru a urmari evolutia acesteia. Daca maiaua nu creste pana pana la urmatoarea hranire trebuie sa o iei de la capat.

Ziua 2

In cea de-a doua zi, la 24 de ore de la prepararea maielei, trebuie sa o hranesti. Maiaua trebuie sa fie crescuta peste semnul pus in prima zi si sa aibe bule de aer si un miros intepator.

Astfel, vei avea nevoie de:

  • 100g din maiaua deja preparata
  • 100g faina
  • 100g apa

Se amesteca totul pana la omogenizare si se lasa acoperita, intr-un vas transparent. Se repeta procedeul cu banda adeziva si semnul pana in ultima zi.

Zilele 3, 4, 5, 6, 7

Incepand cu ce-a de-a treia zi, maiaua se va hrani la 12 ore. Si se vor urma aceleasi cantitati si proceduri ca in ziua a doua.

Maiaua poate fi gata de consum in momentul in care aceasta isi tripleaza volumul in cele 12 ore, dintre hranire. Acestea pot avea loc undeva intre ziua 5 si ziua 7. Timpul difera in functie de faina folosita si de temperatura din camera. Ideal ar fi ca temperatura sa fie cuprinsa intre 20-22 de grade Celsius pe tot parcursul prepararii drojdiei.

Sursa foto: pxfuel.com

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.