Sfaturi culinare

#varza la murat #varza murata #octombrie #sfaturi culinare #varza

Octombrie, luna perfecta pentru a pune varza la murat! Reteta bunicii

Luna octombrie este luna perfecta pentru a pune varza la murat. Delicioasa varza murata, va avea timp sa se acreasca pana la Craciun, cand vine momentul prepararii traditionalelor sarmale. Procesul nu este deloc unul dificil, insa trebuie sa tii cont de cateva sfaturi esentiale.

Ingrediente pentru varza murata

  • 15 verze albe de marime medie
  • 50 linguri sare grunjoasa mare (aproximativ)
  • 5 radacini de hrean
  • 6 crengute uscate de marar
  • 10 crengute de cimbru
  • 1 stiulete de porumb

Spala bine verzele si indeparteaza primul strat de frunze. Spala si marararul, cimbrul si hreanul.

Cresteaza cotorul verzei apoi formeaza un crater in interiorul acestuia. Umple craterul cu sare. Procedeaza la fel pentru fiecare varza in parte. Numara si noteaza numarul de linguri de sare folosite.

Curata hreanul de coaja si taie-l in jumatati, pe lungime. Curata si porumbul de pe stiulete si clateste boabele sub un jet de apa rece.

Adauga intr-un butoi curat un strat de marar, cateva fire de hrean si jumatate din cantitatea de porumb. Adauga apoi verzele cu cotorul in sus, avand grija sa nu curga sarea din ele. Intre randurile de varza mai adauga cate putin hrean si crengute de cimbru. La final adauga hreanul ramas, porumbul si mararul.

Lasa varza asa, timp de 24 de ore, apoi umple butoiul cu apa si noteaza cati litri ai folosit.

Cantitatea de sare trebuie sa fie de 1 lingura plina la un litru de apa. Daca ai folosit mai putina sare completeaza pana ajungi la cantitatea optima.

Adauga deasupra o farfurie mica sau o alta greutate care sa tina toate ingredientele in zeama.

Timp de o saptamana va trebui sa pritocesti varza, zilnic. Asta presupune sa o "aerisesti" cu ajutorul unui furtun in care sa suflii cu putere. Aceasta procedura grabeste procesul de fermentare.

Dupa o saptamana butoiul trebuie mutat in balcon sau in beci, pentru a sta la rece.

Varza va fi numai buna pentru a fi folosita la prepararea sarmalelor dupa o luna si jumatate sau doua luni, in functie de cat este de cotoroasa.

Sursa foto: delabogdana.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete