Sfaturi culinare

#orez salbatic #quinoa #orez brun #alimente #nutritie #sanatate

Orez brun, orez salbatic sau quinoa? Care este mai sanatos?

Orez brun, orez salbatic sau quinoa? Te-ai intrebat si tu probabil de multe ori care este cea mai sanatoasa varianta, dintre cele pe care nutritionistii si alti specialisti le enumara de fiecare data cand vine vorba de recomandari pentru o alimentatie cat mai sanatoasa.

Orezul brun sau orezul salbatic, care este mai sanatos?

Atunci cand vrei sa reduci numarul de calorii si sa cresti consumul de proteine, orezul salbatic este varianta potrivita. O portie de orez salbatic are doar cateva calorii si dublul cantitatii de proteine care se gaseste in orezul brun. Orezul salbatic contine de asemenea, toti cei noua amino acizi esentiali, de care avem nevoie pentru cresterea masei musculare si reglarea metabolismului, starii de spirit si sistemului imunitar.

Ambele tipuri de orez sunt surse excelente de fibre, antioxidanti si nurienti precum magneziu si fosfor. Orezul brun are o cantitate mai mare de vitamina B in comparatie cu orezul salbatic, fiind o alegere potrivita pentru persoanele care nu consuma carne. Atat orezul salbatic cat si cel brun pot reduce nivelul zaharului din sange, fiind astfel alimente recomandate persoanelor care sufera de diabet.

Orez salbatic sau quinoa, care este varianta mai sanatoasa?

La fel ca si orezul salbatic, quinoa contine toti cei noua amino acizi esentiali. Aceasta pseudo-cereala contine proteine, fibre si minerale precum fier si zinc. Quinoa si orezul salbatic sunt comparabile in termeni de beneficii nutritionale. Cantitatea de vitamine si minerale este diferita, dar acest lucru nu inseamna ca una dintre cele doua cereale este mai sanatoasa decat alta.

Un lucru important de mentionat este acela ca quinoa contine mai multe calorii fata de orezul brun sau cel salbatic. Este recomandat sa consumi quinoa in cantitati mici, in salate sau ca inlocuitor pentru ovaz sau orez.

Orez sau quinoa?

Atunci cand este comparata cu orezul, quinoa castiga titlul de cea mai sanatoasa cereala integrala datorita continutului de proteine, fibre si amino acizi esentiali. Dar, in concluzie, atat quinoa cat si orezul brun sunt surse excelente pentru multe alte vitamine si minerale de care avem nevoie intr-o dieta sanatoasa.

Asadar, atat orezul salbatic, cel brun cat si quinoa sunt sunt alegeri excelente pentru dieta alimentara sanatoasa. Toate cele trei cereale nu contin gluten, un amanunt important pentru cei care sunfera de intoleranta la gluten si sunt alegei mult mai bune decat orezul alb, pentru ca au continut ridicat de fibre, proteine si nutrienti. Atat quinoa, orezul salbatic si orezul brun au un gust foarte bun si datorita versatilitatii lor pot fi adaugate in multe preparate culinare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare