Ouale au cateva caracteristici dupa care te poti ghida pentru a verifica prospetimea lor, dincolo de data de expirare inscriptionata adesea pe coaja lor. Poti verifica daca sunt proaspete si fara sa le spargi si sa analizezi continutul lor. Exista cateva metode usoare, oferite de specialisti, prin care poti verifica daca ouale din frigiderul tau sunt sau nu bune de consum!
Daca ai in frigider oua de la bunici sau de la tarani, atunci perioada de valabilitate (care este inscriptionata pe ouale din comert) nu exista.
Si ouale care au data de expirare imprimata pe coaja trebuie verificate din cand in cand. Chiar daca nu sunt expirate, ele pot fi destul de vechi, iar persoanele sensibile sau alergice pot avea de suferit de pe urma consumului lor.
1. Scufundarea oului in apa rece
Una dintre cele mai usoare metode de a verifica daca oul este sau nu proaspat este testul cu apa rece.
Pune apa rece intr-un vas si adauga oul. Daca este proaspat, va sta la fundul vasului, iar daca este vechi, va pluti la suprafata apei.
Oul incepe sa pluteasca atunci cand in interiorul lui patrunde aer. Dimensiunea camerei de aer care se dezvolta in interior determina cat este de vechi. Cu cat pluteste mai bine la suprafata apei, cu atat este mai vechi.
2. Agitarea oului
Un alt test de depistare a prospetimii oului consta in agitarea lui. Ia un ou si incepe sa il agiti, tinandu-l intre degetul mare si aratator.
Oul este proaspat atunci cand in interior nu se misca sau clatina continutul. Daca simti ca interiorul lui se loveste de-o parte si de alta a marginilor oului, inseamna ca in a patruns prea mult aer in ou si ca s-a invechit.
3. Aspectul cojii oului
Prospetimea sau alterarea oului se "citeste" de multe ori si in coaja lui.
Oul proaspat are coaja mata, aspra, curata si nefisurata. Coaja oului vechi are un aspect lucios si este usor unsuroasa. Atunci cand incepe sa se altereze, oul prezinta pete, fisuri sau neregularitati.
4. Aspectul galbenusului si albusului
Daca celelalte metode nu te-au convins, sparge oul intr-un vas si analizeaza-i continutul.
La oul proaspat, galbenusul ramane prins de albus si este compact. La un ou vechi, se observa cu usurinta cum galbenusul se imprastie in farfurie si se desprinde singur de albus.
Nu este indicat sa spargi ouale direct in mancaruri. Sparge-le intotdeauna intr-un vas separat si adauga-le pe rand, pentru a evita stricarea preparatului, in cazul in care vreun ou este alterat.
Foto: Caloriesecrets.net