Sfaturi culinare

#retete pachet serviciu #mese serviciu # pachet serviciu #sfaturi culinare

Planificarea meselor pentru serviciu - alegeri alimentare sanatoase, economie de timp si bani

Planificarea meselor si pregatirea acestora in avans pot fi cele mai bune solutii pentru a face alegeri corecte si echilibrate in ceea ce priveste alimentatia, dar si pentru a economisi timp si bani. Intr-o prima etapa, este posibil sa te simti coplesit, insa exista o multime de strategii pe care le poti adopta pentru a dezvolta niste obiceiuri sanatoase legate de stilul de viata.

In planificarea pranzului la birou poti lua in considerare sa folosesti, daca primesti de la serviciu – fiind un beneficiu salarial destul de raspandit la noi - tichete masa. Concepute initial pentru a fi folosite la restaurant, tichetele de masa pot fi utilizate in prezent si pentru a cumpara alimente din magazine mici, dar si din lanturile de supermarketuri si hipermarketuri.

Este foarte probabil, mai ales daca nu esti o persoana organizata, sa iti fie destul de dificil la inceput sa iti planifici mesele pentru serviciu, dar poti incepe cu doar cateva sau poate numai cu gustarile, pana iti intri in ritm si iti dai seama ce ti se potriveste mai bine. In timp, poti trece de la planificarea pranzului pentru birou la organizarea in avans a tuturor meselor familiei.

Ia in considerare toate grupele de alimente

Indiferent ca prepari mancare pentru cateva zile, o saptamana sau o luna, este important sa ai in vedere toate grupele de alimente.

Un plan alimentar echilibrat trebuie sa puna accentul pe fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, proteine de calitate buna, grasimi sanatoase și cantitati reduse - sau deloc - de cereale rafinate, sare si zahar. Fa o lista cu retetele tale preferate si vezi ce grupe de alimente lipsesc. Ai putea profita pentru a le introduce in meniu.

Organizare, organizare

Vorbim nu numai despre o lista de cumparaturi, ci si de un mediu de lucru organizat, de la locul unde gatesti, la frigider, camara si congelator. Daca stii unde se afla toate lucrurile de care ai nevoie, organizarea si prepararea meselor vor fi mult mai usoare. Nu exista metode corecte de a gestiona aceste aspecte, aplica pur si simplu orice sistem care ti se pare ca ti se potriveste.

Investeste in recipiente de stocare de calitate

Acestea sunt un element de baza atunci cand vrei sa aplici metoda prepararii in avans a meselor. Insa, inainte de a cumpara unele noi, verifica in camara ce recipiente de stocare detii deja. In general, este bine sa investesti in unele de o calitate mai buna, pentru ca le vei folosi in frigider, congelator, cuptorul cu microunde, masina de spalat vase si atunci trebuie sa fie rezistente. Cele din sticla sunt ecologice si pot fi folosite in siguranta in cuptorul cu microunde, fiind si usor de procurat, din magazinele specializate sau online. In plus, asigura-te ca ai astfel de recipiente de dimensiuni variate, pentru toate tipurile de alimente.

Camara, un ajutor de baza

Camara trebuie sa contina alimente de baza, versatile, care se pot transforma rapid si fara prea multa greutate in preparate sanatoase si delicioase. Alege numai ce stii ca vei folosi in mod sigur, insa nu strica sa mai experimentezi din cand in cand. Liste cu alimente de baza se gasesc online si inclusiv vedete ale gastronomiei precum Jamie Oliver si Gordon Ramsay le-au aratat beneficiile. Camara ar trebui sa contina cereale integrale, precum orez brun, quinoa, ovaz, paste, malai, leguminoase - conserve de fasole, naut, linte -, suc de rosii, masline, conserve de peste, uleiuri, ingrediente pentru copt - daca te pricepi -, radacinoase si cartofi, fructe uscate.

Nu uita de condimente, care pot transforma cel mai banal preparat intr-unul fabulous.

Inainte de a pleca la cumparaturi, da o raita in camara, verifica stocurile, vezi si ce ai in frigider, congelator si apoi intocmeste o lista. Si nu pleca la cumparaturi flamand, pentru ca vei fi tentat sa cumperi mult mai multe lucruri.

Aloca timp special pentru prepararea meselor in avans

Adica transforma aceasta activitate intr-o prioritate. Este singura solutie pentru a o face sa functioneze. Unele persoane mai pricepute vor avea nevoie de mai putin timp pentru gatit, poate pana intr-o ora, altele, de o perioada mai lunga. Nu strica sa ceri ajutor membrilor familiei, daca este cazul. Cheia este sa fii constant si sa nu te dai batut.

Gateste alimentele individual

Atunci cand planifici si pregatesti mesele in avans, poti opta fie pentru a gati cantitati mai mari din acelasi preparat si a-l imparti pe zile, fie pentru a prepara cantitati mari de alimente individual, potrivit healthline.com. Metoda din urma poate fi mai utila atunci cand nu ai timp sa gatesti in cursul saptamanii. Poti incerca astfel sa gatesti un sortiment de cereale, precum quinoa sau orez, o tava mare de legume asezate separat si niste carne, inclusiv peste, iar apoi acestea sa fie deja baza unor preparate rapide.

Unele dintre aceste preparate, precum supe simple, sosuri pentru paste, paine, lasagna, le poti congela si folosi si mai tarziu.

Fructele si legumele se spala si se portioneaza imediat dupa ce sunt cumparate, strategia fiind utila pentru cresterea cantitatii acestora in meniul zilnic.

Pregatirea si prepararea meselor in avans, chiar si numai a pranzului pentru birou, pot reduce semnificativ o parte din stresul cotidian si te vor ajuta cu siguranta sa iti concepi meniurile intr-un mod mai sanatos.

Sursa foto: Pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare