Gogonelele murate sunt o garnitura perfecta pentru mancarurile din sezonul rece. Acrisoare si usor picante, gogonelele se servesc cu mamaliga, friptura, mancare de fasole si chiar pot fi puse in sandwich-uri pe baza de carne rece.
Alege gogonelele
Pentru gogonele murate, este important sa alegi gogonele ferme, netede, fara urme de lovituri sau fisuri. In acest fel se evita reactiile chimice nedorite si stricarea intregului preparat din borcan.
Condimente pentru gogonele murate
Zeama pentru gogonele se aromeaza cu diverse condimente simple, pe care cel mai probabil le ai deja prin bucatarie. Foloseste usturoi, foi de dafin, cimbru, marar, frunze de visin, boabe de mustar si frunze de telina. Adauga sare si piper. Cei care prefera gustul iute pot adauga in borcanul cu gogonele murate si ardei iute.
Este indicat ca mararul si cimbrul sa le asezi pe fundul borcanului, ca un prim strat. Boabele de mustar, frunzele de visin si ardeiul iute sunt optionale, folosite in functie de gusturile consumatorului.
In unele cazuri, se ung peretii interiori ai borcanului cu un sos de usturoi, ulei si otet.
Legumele pentru gogonele murate
Pe langa rosiile verzi, ai nevoie de legume precum morcovi, ardei grasi, conopida, sfecla rosie sau varza rosie. Legumele pot fi impinse in borcan printre gogonele, in mai multe straturi. La final, ca ultim strat, se aseaza peste gogonele telina si hreanul. Gogonelele nu trebuie sa pluteasca in borcan pentru ca preparatul sa reuseasca.
Foloseste cantitatea potrivita de sare
Ai nevoie de sare in functie de cat de multe gogonele murate vrei sa faci. Proportia este de o lingura de sare pentru muraturi la un borcan de un litru.
Reteta de gogonele murate
Incearca o reteta de gogonele murate pentru aceasta iarna. Acest preparat este simplu de facut si necesita numai cateva ingrediente.
Daca vrei ceva diferit, incearca gogonelele cu ceapa in otet de cidru. Un astfel de preparat este usor diferit si poate fi servit cu friptura rece.
Foto: huffingtonpost.com