Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #ulei de gatit # ardere ulei

Punctul de ardere pentru uleiurile de gatit

Uleiurile de gatit au praguri diferite la care incep sa se descompuna si sa fumege, devenind un pericol pentru sanatatea ta daca alegi sa consumi alimentele prajite in el. Afla care este punctul de ardere pentru uleiurile de gatit si cum poti stabili temperatura uleiului fara un termometru.

Punctul de ardere al uleiului tine de temperatura la care grasimile nesaturate din ulei incep sa se descompuna si sa se transforme in grasimi trans. Lasat sa fumege, uleiul da un gust neplacut alimentelor prajite, dar incalzirea dincolo de punctul in care incepe sa scoata fum este responsabila si de producerea unor compusi cancerigeni.

Care este punctul de ardere pentru uleiurile de gatit?

Ulei de palmier: 235 C

Ulei de floarea soarelui: 160 C (nerafinat), 232 C (semirafinat), 227 C (rafinat)

Ulei de porumb: 178 C (nerafinat), 232 C (rafinat)

Ulei de masline: 238 C (normal), 199 C (virgin), 191 C (extra virgin)

Ulei de rapita: 204 C (rafinat), 246 C (continut oleic ridicat)

Ulei de arahide: 160 C (nerafinat), 232 C (rafinat)

Ulei de susan: 177 C (nerafinat), 232 C (semirafinat)

Ulei de in: 107 C (nerafinat)

Ulei de avocado: 271 C (rafinat)

Ulei de migdale: 216 C

Ulei de soia: 160 C (nerafinat), 177 C (semirafinat), 238 C (rafinat)

Ulei de sofranel: 107 C (nerafinat), 160 , 266

Unt: 121-149 C

Cum afli temperatura uleiului

Daca nu investesti intr-un termometru special pentru ulei, poti folosi o metoda simpla pentru a afla temperatura aproximativa a uleiului de gatit. Taie un patrat mic din miezul unei felii de paine si arunca-l in uleiul incins. In functie de timpul necesar pentru ca painea sa devina aurie in mod uniform, poti stabili temperatura uleiului.

Cand se prajeste complet in 20 secunde, temperatura uleiului este intre 195 si 199 C; daca procesul dureaza 40 secunde, uleiul are intre 185 si 195 C; atunci cand se prajeste in 60 de secunde, temperatura uleiului este intre 175 si 185 C.

Atunci cand miezul de paine se ridica imediat la suprafata si uleiul incepe sa faca bule in jurul lui, este suficient de fierbinte pentru prajire.

Foto: Natural.tv

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.