Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #aranjarea mesei #asezarea mesei #reguli aranjare masa

Reguli esentiale in aranjarea corecta a mesei

Daca ai invitati la masa, este important ca aceasta sa fie asezata dupa regulile de baza. Exista cateva aspecte, usor de retinut, cand aranjezi o masa in stil formal.

1. Alege farfuriile

Daca la masa se servesc aperitive si fel principal, se pot pune pe masa ambele farfurii. Aseaza pe masa farfuria plata, mare, pentru felul principal si cea mai mica, plata sau castron, deasupra ei, pentru aperitiv.

Aperitivele calde se pot aduce direct in farfurii si asezate peste farfuria plata. Acest lucru se face in momentul servirii, pentru ca mancarea sa fie calda.

La mesele formale se serveste adesea unt cu o chifla foarte proaspata, de preferinta, calda. Farfurioara este rotunda, mica si asezata in stanga farfuriei principale si deasupra acesteia, la ora 10 pe cadranul farfuriei. Pe aceasta farfurie se aseaza si cutitul special pentru unt.

2. Aranjeaza tacamurile la masa

Cel mai simplu mod de a aranja tacamurile este sa pui furculita in stanga farfuriei, iar cutitul si lingura in dreapta acesteia. Tacamurile se aranjeaza in linie cu farfuria, nici mai sus, nici mai jos. Pune cutitul in dreapta, cu partea taioasa a lamei spre farfurie. Langa el, aseaza lingura pentru supa.

Lingurita pentru desert se aseaza culcat, in partea de sus a farfuriei principale. Recipientul cu desertul in cauza se aduce pe masa la final. Lingurita poate sta cu partea concava in stanga si manerul in dreapta. Daca desertul presupune si folosirea unei furculite, aceasta din urma se aseaza tot orizontal, langa lingurita, dar cu furca in dreapta.

3. Aranjeaza paharele pe masa

Primul pahar asezat pe masa este cel de apa minerala sau plata. Paharul se aseaza in dreapta farfuriei, la ora 1. Pentru a-i gasi locul corect, aseaza acest pahar chiar in capatul cutitului.

Urmatorul pahar de pus pe masa este cel de sampanie, de tip fluier. Urmatorul pahar este cel de vin alb, urmat de cel de vin rosu. Paharul de vin rosu ar trebui sa fie cel mai mare dintre toate. Daca se serveste lichior sau brandy, poate fi pus si acesta pe masa. Nu aseza mia mult de 5 pahare pentru o farfurie.

Linia in care se aseaza paharele depinde de gustul fiecaruia. Acestea se pun in linie dreapta pe orizontala sau obliga, grupate etc.

Foto: goodhousekeeping.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului