Sfaturi culinare

#sarmale #carne #sfaturi culinare

Reteta pentru cele mai bune sarmale

Vrei sa gatesti sarmale insa ti-e teama ca ar putea sa nu-ti iasa la fel de bune ca ale mamei sau soacrei? Te-ai gandit sa incerci sa pregatesti aceasta mancare si nu stii ce ar trebui sa faci ca sa o obtii astfel incat la final cei care au mancat sa spuna "acestea sunt cele mai bune sarmale pe care le-am mancat vreodata"? Culinar.Acasa.ro iti ofera cateva sfaturi in acest sens.
 

1 Se foloseste un singur fel de carne sau un amestec?
 

Cei care gatesc sarmalute spun ca cele mai bune ies cele din amestec de carne de vita si porc, tocata. Exista insa zone in care pentru compozitia de sarmale se foloseste carne de oaie, pasare sau peste, acest ultim tip de carne fiind intalnit mai ales in zona Deltei.

Sarmalele pot fi pregatite si de post, inlocuind carnea din umplutura cu ciuperci, soia, legume tocate, cartofi ori bucatele de paine, de cele mai multe ori sub forma de combinatie.
 

2 Ce alte ingrediente se adauga in compozitie
 

Sarmalele nu contin numai carne, ci si varza, orez, verdeata si sunt invelite in frunze de varza sau vita de vie. Pentru a obtine sarmale foarte bune, poti adauga cartofi rasi pe razatoarea mica si storsi de zeama, dar si cel mult doua felii de paine uscata, inmuiata in apa si stoarsa. Se spune despre cartof ca transforma sarmalele intr-o mancare mai usoara pentru stomac.

Daca vrei ca sarmalele tale sa aiba un gust mai apropiat de sarmalele turcesti, adauga marar, piper si scortisoara in compozitie.
 

3 Adauga ou ca sa legi compozitia
 

In amestecul de carne, orez, legume si ceapa pune si un ou ca sa legi compozitia. Inainte de a-l adauga il poti bate putin, astfel incat albusul sa nu ramana intreg.
 

4 Orezul si ceapa in compozitia de sarmale
 

Atunci cand pregatesti amestecul din care vei face sarmalele nu adauga foarte mult orez sau multa ceapa, pentru ca gustul final sa nu fie predominant de ceapa. Cel mai indicat ar fi sa pui o cescuta precum cea in care servesti cafeaua plina cu orez la un kilogram de carne. De asemenea, la aceeasi cantitate de carne, nu ar trebui sa pui mai mult de doua-trei cepe potrivite, taiate marunt.

Cel mai bine este sa pui ceapa la prajit in ulei pana cand aceasta devine transparenta, iar in acel moment sa ii adaugi putina apa si sa o lasi sa fiarba putin. Poti adauga ulterior orezul, pe care insa nu trebuie sa il lasi sa fiarba alaturi de ceapa. El va trebui sa fiarba cel mai bine cu carnea, pentru a-si lua aroma de la aceasta. 
 

Sursa foto: adamache-laura.blogspot.com5 Cum trebuie sa fie foile de invelit sarmalele
 

Frunzele de vita de vie sau de varza ar trebui sa nu fie batrane, astfel incat sa nu ramana tari. Cel mai indicat ar fi ca frunzele de vita sa fie culese de aproape de capatul crengii de vie iar cele de varza sa nu aiba cotor foarte puternic. Ele ar trebui fierte, fie in bors, fie in apa in care ai adaugat putin otet, fara a transforma insa solutia de fierbere intr-una acra.

Daca folosesti foi de vita puse la sare sau frunze de varza murata , ar fi indicat sa le pui inainte la desarat, in apa calduta. Lasa-le pana gustul sarat dispare aproape complet, schimband daca e necesar apa in care stau.

In anumite zone ale tarii sarmalele se mai pot prepara cu frunze de podbal, stevie, spanac sau hrean.
 

6 Sfaturi pentru fiert sarmalele
 

Dupa ce le-ai facut, ar trebui sa pui sarmalele la fiert. Acest lucru il poti face fie in vase de ceramica, puse la cuptor, fie la foc, in vase metalice. In acest caz, pentru ca sarmalele de la fund sa nu se lipeasca de fundul vasului ar fi indicat ca aceasta suprafata sa fie acoperita. Poti aseza in fundul vasului fie bucati mari dintr-o farfurie stricata, fie bucati de varza, coaja de vie etc.

Pentru ca sarmalele sa iasa foarte bune, printre ele se pun sorici, costita , jambon, bucati de sunca afumata, ciolan de porc afumat, caltabos , frunze de varza, cimbru, marar sau bucati de rosii. Aceste tipuri de carne se pot adauga si in compozitia de sarmale, maruntite, astfel incat gustul final sa fie cat mai bun.

 

7 Cata apa trebuie sa pui la fiert sarmale
 

De multe ori se pot intalni sarmale moi, care se intind atunci cand ajung in farfurie si au un aspect estetic nu foarte placut. Acest lucru se datoreaza apei cu care au fost fierte, care le transforma intr-o plachie cu carne.

Secretul pentru ca sarmalele sa nu iasa moi este ca apa pe care o pui la fiert sa nu fie prea multa, sa nu le inece. Inainte de a pune vasul la fiert, pune apa astfel incat nivelul acesteia abia sa se vada atunci cand te uiti in cratita. Dupa ce le pui la fiert, verifica nivelul apei si daca mai este nevoie, mai adauga putina apa calda in timpul fiertului. Este mai bine sa faci asta decat sa le ineci din prima.

Tine cont si de tipul de carne folosit la compozitie: ar trebui sa stii ca daca ai folosit carne de vita, aceasta va „trage” mai multa apa decat carnea de porc, deci va trebui sa pui putin mai multa apa la fiert si sa fii atent/a in timpul fierberii sa nu ramana fara apa. 
 

8 Modul de servire este si el important
 

Pregateste o mamaliga delicioasa si smantana, pentru a insoti sarmalele in farfurie. Nu uita ca sunt zone ale tarii unde smantana este inlocuita cu iaurt. In plus, in anumite zone se spune ca dupa ce sunt lasate sa stea la racoare pentru doua zile, sarmalele vor avea un plus de savoare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete