Sfaturi culinare

#mascarpone #sfaturi culinare #crema mascarpone #reteta mascarpone

Reteta pentru crema mascarpone, secretul deserturilor italienesti rafinate

Crema mascarpone este folosita in foarte multe deserturi, de regula cele din bucataria intalieneasca. Reteta acestei creme rafinate este destul de complexa si nici prepararea ei nu se face extrem de usor. Cu toate acestea, odata ce te obisnuiesti cu procesul, vei constata ca merita efortul, nu doar din prisma banilor pe care ii economisesti, ci si din cea a gustului incomparabil.

Crema mascarpone are consistenta branzei proaspete de vaci, fara textura sfaramicioasa. Mascarpone are o consistenta fina si cremoasa, datorita continutului mare de grasime.


Ingrediente pentru crema mascarpone

  • frica lichida (125 ml)
  • lapte cat mai gras (250 ml)
  • 1 lingurita de suc de lamaie

Mai ai nevoie de un termometru pentru masurarea temperaturii lichidului, o sita (preferabil in forma conica) si de o bucata mare de tifon.


Prepararea cremei mascarpone

Amesteca frisca lichida cu laptele intr-o cratita si asaza oala pe foc mic, amestecand incet. Chiar inainte sa inceapa sa fiarba (cand lichidul atinge temperatura de 85 grade C), ia cratita de pe aragaz si continua sa amesteci. Adauga zeama de lamaie, cand lichidul scade la 82 de grade C, apoi pune din nou cratita pe foc si amesteca. Verifica, din cand in cand, consistenta cremei cu ajutorul lingurii.

Daca, atunci cand o scoti din compozitie, lingura este aproape curata, crema are nevoie inca de incalzire. In momentul in care crema ramane bine lipita de lingura, mascarpone este gata. Ia cratita de pe foc si, amestecand in continuare, asteapta pana cand crema se raceste la 50 de grade.

Toarna apoi crema intr-o sita acoperita cu tifonul si leaga-l bine, astfel incat sa se scurga bine apa din compozitie. Odata ce observi ca s-a intarit crema, rastoarn-o in sita, acoper-o cu alt prosop si asaza deasupra ei o punga de fasole/linte (sau orice alta greutate de aproximativ 500 de grame).


Racirea cremei mascarpone

Dupa ce se racoreste bine crema, este necesar sa o lasi la frigider peste noapte (circa 10 ore). Cand o vei scoate de la temperatura foarte scazuta, va trebui sa verifici daca a capatat densitatea optima pentru a fi introdusa in deserturile tale preferate.

Foto: mangiodasola.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului