Dovleacul este un aliment popular, de sezon, in anotimpul rece. Dovleacul este o planta foarte versatila, acesta putand fi utilizat in bucatarie in aproape toate felurile posibile.
Cum sa pregatesti dovleacul intreg pentru gatit
Pune dovleacul in cuptorul cu microunde, pentru 2 minute. Taie-l apoi in jumatate si scoate semintele. Pune jumatatile de dovleac intr-o tava, cu partea taiata in jos si coace-le in cuptor cam o ora. Apoi, vei putea sa scoti miezul pe care sa-l folosesti in retete.
Din miez se prepara un piure de dovleac, care apoi poate fi folosit in numeroase retete, de la placinta de dovleac la supe si chiar paste.
Placinta de dovleac
Pentru a pregati o placina de dovleac grozava, ai nevoie de o umplutura pe masura. Amesteca miezul de dovleac cu diverse condimente de sezon: scortisoara, cuisoare, ghimbir etc. Nu uita sa adaugi si zahar. De obicei se foloseste zahar brun. Iata aici o reteta pentru placinta de dovleac.
Gem de dovleac
Pentru ca este sezonul conservelor, profita de dovleacul proaspat pentru a pregati un gem de toamna. Gemul de dovleac este usor de realizat si poate fi folosit apoi pentru diverse deserturi sau, pur si simplu pentru a-l intinde pe paine, la micul dejun.
Chec de dovleac
O reteta inedita o constituie checul de dovleac. Pregateste acest desert atunci cand vrei sa ai ceva dulce, tocmai bun pentru a servi alaturi de o ceasca de ceai.
Paste cu dovleac
Pare putin probabil, dar dovleacul nu se foloseste numai la deserturi, ci chiar si la felurile principale. Incearca o reteta de paste cu dovleac si branza ricotta.
Supa de dovleac
O alta reteta mai putin cunoscuta este cea a supei de dovleac si cartofi. Supa este hranitoare si potrivita pentru a fi facuta in sezonul rece.
Dovleac cu rozmarin
O garnitura sau un aperitiv specific toamnei poate fi dovleacul cu rozmarin si ciabatta. Acest fel de mancare este inedit si va avea cu siguranta succes daca il faci la o ocazie speciala, precum o cina aniversara.
Sursa foto: blog.foodnetwork.com