Sfaturi culinare

# rosii uscate #rosii # retete rosii

Rosiile uscate, savoarea verii

Rosiile uscate dau un plus de savoare preparatelor si pot fi folosite in orice anotimp. In loc sa le cumperi, pregateste rosii uscate ecologice, la tine in bucatarie. In ulei, simple sau condimentate, rosiile uscate sunt un ingredient natural si aromat in preparate si constituie daruri originale pentru cei dragi.


Cum faci rosii uscate


Alege rosii de vara, proaspete, coapte, insa nu exagerat de coapte, pentru ca acestea sa fie inca tari. Evita rosiile cu textura buretoasa si pe cele cu lovituri sau imperfectiuni. La 2.2 kg de rosii proaspete obtii in jur de 2 cani de rosii uscate.

Fierbe o oala cu apa si pune rosiile 45 de secunde - 1 minut in apa fiarta. Scoate rosiile si pune-le intr-un castron cu apa rece si cuburi de gheata. Decojeste rosiile. Taie tomatele in jumatate si scoate cotorul, apoi taie-le din nou in jumatate sau la dimensiunea dorita. Cu ajutorul unei lingurite, scobeste rosia si scoate semintele.

Rosiile se pot usca fie in cuptor, fie intr-un deshidrator de fructe si legume. Feliile se aseaza intr-un singur strat inainte de a fi date la uscat. Tomatele pot fi simple sau date cu sare sau plante aromatice (busuioc, cimbru, oregano etc) inainte de uscare.

Durata de uscare variaza in functie de factori precum: continutul de apa al rosiilor, grosimea feliilor si circulatia aerului. La final, rosiile uscate ar trebui sa aiba textura unor stafide, sa fie flexibile, cu o culoare de un rosu intens, fara urme de lichid. Rosiile uscate se lasa la racit si apoi se depoziteaza in pungi de plastic, vidate.


Cum folosesti rosiile uscate in bucatarie


Rosiile uscate sunt un ingredient potrivit pentru sosurile de spaghete, ruladele cu carne, risotto, garnituri pentru friptura etc. Iata cateva retete in care poti folosi rosiile uscate facute in casa:

Chec-aperitiv cu sparanghel, rosii uscate si masline
Omleta cu feta si rosii uscate
Paste cu anghinare, rosii uscate si migdale
Salata de rucola cu feta si rosii uscate
Tarta cu dovlecei, ciuperci si mozzarella.

Sursa foto: myrecipes.com
 

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.