Sfaturi culinare

#sosuri #sare #produse #sfaturi culinare #fasole #dressing #paine #cereale #alimente #semipreparate

Sarea ascunsa din alimente: ce produse o ascund, fara sa stii

Sarea din alimente, consumata in exces, este ca un ucigas tacut pentru populatia erei noastre. Medicii si oamenii de stiinta impartasesc convingerea ca o alimentatie bogata in sodiu poate conduce la hipertensiune arteriala, tulburari cardiace si chiar infarct. Ceea ce nu multi dintre noi stiu este ca numeroase produse pe care le mancam fara griji, ascund cantitati enorme de sare, chiar si cele care nu au un gust sarat!

La urmatoarea sesiune de cumparaturi, ai grija sa alegi cu grija sortimentele alimentelor preferate si sa verifici daca nu cumva, pana si cele foarte sanatoase, nu ascund o cantitate mare de sare.


1. Anumite tipuri de paine

Painea este unul dintre alimentele care te "pacalesc" in privinta cantitatii de sodiu din compozitie. O painica ce are diametrul de circa 16 cm contine aproximativ 300 mg sare. Desi nu pare enorm, in combinatie cu alte alimente sarate, ea poate sa devina o "bomba" de sodiu, care sa furnizeze organismului tau mult mai multa sare, decat cantitatea maxima recomandata de specialisti: 2000 mg sodiu/zi.

Consuma in special paine de secara dietetica: o felie are circa 93 mg sare, comparativ cu 170 mg dintr-o felie de paine obisnuita.


2. Cerealele

Multe dintre cerealele "sanatoase" de pe piata, precum fulgii de porumb sau de ovaz, iti furnizeaza mai mult de 300 de mg de sare pentru o portie de 250 g. Ai grija cate cereale mananci dimineata si opteaza in special pentru cerealele din grau integral, care contin de regula mult mai putin sodiu (3 mg/250 g).


3. Fasolea conservata

Cand vrei sa consumi fasole, cel mai bine este sa o cumperi in stare uscata, nicidecum conservata. O singura cana de fasole la conserva contine 1,008 mg sodiu, adica jumatate din cantitatea totala de sare recomandata, pe care o poti consuma zilnic. Pe de alta parte, o cana de fasole uscata fiarta contine doar 2 mg de sare!


4. Dressingul de salata

Este ideal sa iti prepari acasa dressingul de salata. Cel din supermarket poate sa fie o bomba de sodiu pentru tine, furnizandu-ti circa 214 mg de sare pentru o singura lingura de sos. Iar cum iti asezonezi salatele turnand dressingul direct din sticla, cu siguranta ajungi sa ingerezi cantitati enorme de sare.


5. Semipreparatele

Semipreparatele congelate din supermarket pot parea o solutie buna pentru gatitul rapid, insa nu sunt o solutie la fel de inspirata cand iei calcul sarea pe care o contin. Un pachet mediu de hrana semipreparata are in jur de 500 mg de sare, o treime din doza zilnica permisa de medici!

 

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.