Sfaturi culinare

#fructe de mare #caracatita #retete #culinar #preparare

Secretele prepararii caracatitei


Cu mult timp in urma, caracatitele erau considerate creaturi bizare, misterioase si magice. Oamenilor le era frica de infatisarea lor si nici nu concepeau sa le consume. Acum insa lucrurile s-au schimbat, iar caracatitele sunt o adevarata delicatesa atunci cand vine vorba de mancaruri exotice.


Caracatitele se pot gasi in orice hypermarket dar si in magazinele de specialitate, proaspete sau congelate. Daca optezi pentru cele  congelate, va trebui sa fii atent doar la termenul de valabilitate inscris pe ambalaj. Acestea sunt deja curatate si pregatite pentru preparare .

In cazul in care  preferi caracatitele proaspete, lucrurile se schimba. Va trebui sa le alegi cu atentie si sa stii cum sa indepartezi partile necomestibile ale acestora.


Cum alegi caracatita ?

Caracatita trebuie sa aiba un aspect apetisant, pielea sa fie neteda, lucioasa si de culoare purpurie. Mirosul trebuie sa fie proaspat, putin asemnator cu cel de peste marin.

Atentie! La preparare, greutatea caracatitei scade cu aproximativ 50%, asadar cumpara dublul cantitatii pe care vrei sa o obtii dupa preparare.

In cazul in care caracatita este ambalata la caserola si depozitata in lazi frigorifice, verifica termenul de valabilitate. In schimb, daca nu este ambalata, aceasta trebuie sa fie tinuta pe un pat de gheata pentru a-si pastra prospetimea.



Cum o pregatesti pentru preparare?


Majoritatea caracatitelor sunt deja curatate cand le cumperi, insa exista si cazuri in care acestea nu sunt curatate suficient de bine sau chiar deloc.

Procesul de curatare nu este deloc dificil. Vei avea nevoie doar de un cutit care taie foarte bine. Apuca „capul” caracatitei si cerceteaza-l cu atentie pentru a descoperi unde are ochii. Fa o taietura in zona respectiva, pana la jumatate cu ajutorul cutitului. Extrage apoi ochii si organele care se afla inauntrul „capului”.

Verifica baza caracatitei. Intre cele 8 tentacule se afla sacul cu cerneala, care are aspectul unui ochi. Cu ajutorul cutitului cresteaza carnea din jur si indeparteaza sacul, asigurandu-te ca nu au mai ramas bucati din acesta. Spala apoi caracatita foarte bine sub un jet de apa rece.

                  


Cum o depozitezi?

Inainte de depozitare, caracatita trebuie curatata si spalata. Aceasta se pune apoi intr-un bol care se acopera si se lasa la frigider. Caracatita nu poate fi pastrata mai mult de doua zile. Dupa preparare, aceasta mai poate sta in figider cel mult trei zile.

Pentru a-si pastra insa adevarata savoare, este indicat sa o prepari si sa o consumi in ziua in care ai cumparat-o.


Cum poate fi preparata si cat timp?

Pentru preparare, poti lasa caracatita intreaga (in cazul in care nu este foarte mare) sau o poti taia bucatele. Este de preferat ca aceasta sa fie portionata dupa fierbere, deoarece se taie mai usor si totodata vei avea bucatile de marimea dorita. Din cauza ca la preparare carnea acesteia se strange foarte mult, va fi greu sa aproximezi inainte dimensiunea dorita. 

Pune un vas cu apa la fiert. Cand aceasta clocoteste, adauga sare si apoi carnea de caracatita. Las-o sa fiarba timp de aproximativ 20 minute. Timpul de fierbere poate oscila in functie de cantitatea de apa dar si de puterea aragazului. Este indicat sa o incerci din cand in cand cu o furculita pentru a vedea daca este fiarta.

     

Atentie! Nu lasa caracatita sa fiarba foarte mult, deoarece se va intari, capatand o textura de cauciuc, si nu va mai putea fi mancata.

Dupa fierbere, se lasa la racit si, daca este necesar, se portioneaza. Caracatita se poate include in orice reteta cu fructe de mare: salate, paste fainoase si mancaruri exotice.


Citeste si:

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare