Sfaturi culinare

#retete #sfaturi culinare #marinata #marinata de succes

Secretele unei marinate de succes

Adesea, condimentele simple si cateva trucuri vechi, pot face diferenta dintre un preparat acceptabil ca gust si unul extrem de savuros.

Marinarea legumelor sau a fripturii pentru gratar reprezinta unul din cei mai importanti pasi prin care te poti asigura ca vei obtine succesul in bucatarie.

Desi exista o multime retete pentru sosurile marinate, poti sa iti creezi propria marinata, in functie de ingredientele preferate.

Iata cateva trucuri la care poti apela cand vrei sa pregatesti un gratar delicios.

Creeaza-ti propria marinata

Trebuie doar sa tii cont ca exista trei componente ale unui sos de marinata: componenta acida( vin, otet, iaurt, bere sau lamaie), o componenta liant (uleiul) si o componenta uscata (condimente, ceapa, verdeata).

Dozeaza-ti timpul necesar marinarii, in functie de tipul preparatului

In functie de tipul de carne folosit, dar si de varsta animalului de la care provine friptura, trebuie sa iti calculezi timpul necesar pentru marinare.

Astfel, pentru vita, porc sau oaie, timpul necesar marinarii poate ajunge la cateva ore, preferabil de seara pana dimineata.

Lucrurile stau diferit in ceea ce priveste preparatele usoare, cum ar fi pestele sau legumele, deoarece acestea trebuie doar sa isi ia gust, fara a fi implicat procesul de fragezire.

Patreaza marinata la rece

Majoritatea bucatarilor recomanda ca marinata sa fie pastrata la frigider, astfel incat sa nu se formeze bacterii. Daca fripura si ingredientele unei marinate stau prea mult la caldura, este posibil sa se deterioreze.

Nu este recomandata reutilizarea sosului in care a stat carnea cruda. Totusi, daca vrei sa folosesti marinata pentru a aroma friptura gatita, poti fierbe amestecul respectiv, minim 15 minute.

Alege recipientele potrivite

Utilizeaza vase de sticla, portelan sau otel inoxidabil, pentru ca gustul sosului sa nu fie alterat. Se vor evita recipientele din aluminiu, deoarece vot transfera alimentelor un gust metalic. Aceleasi principii se aplica si pentru ustensilele folosite.

Portioneaza friptura

Pentru a obtine cea mai buna friptura, trebuie sa portionezi carnea in bucati aproximativ egale, pentru a obtine acelasi gust.

Cand ai o singura bucata mare de carene, inteap-o din loc in loc, astfel incat sa isi ia cat mai multa aroma din sosul marinat.

Foto: hestinaskardia.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete