Imparte-le in cat mai multe portii
Nu congela fructele punand toata cantitatea pe care o ai la dispozitie intr-un singur ambalaj. Chiar daca ai o cantitate mai mare din acelasi tip de fructe, este indicat sa o portionezi in mai multe pungi, in functie de preparatele la care le vei folosi ulterior sau de modul in care le vei consuma. De exemplu, daca ai de gand sa folosesti o parte din afine pentru o tarta, atunci ambaleaza exact cantitatea necesara pentru acest preparat si pune-i o eticheta. Nu uita ca, dupa dezghetare, fructele nu mai pot fi recongelate!
Congeleaza-le intregi!
Cel mai indicat este sa congelezi fructele intregi, in masura in care se poate (prune, afine, zmeura, mure etc.). Pune-le in pungi doar dupa ce sunt bine spalate si uscate. In cazul fructelor de dimensiuni mai mari, spala-le, decojeste-le si taie-le, dar in bucati suficient de mari cat sa nu se dezintegreze la dezghetare.
Foloseste-le si sub forma de cuburi pentru bauturi
Adauga bucatele de fructe (in amestec sau simple) in pungi sau dispozitive pentru cuburi de gheata si bucura-te de gustul lor proaspat tot anul, in cocktailuri diversificate.
Congeleaza-le sub forma de suc sau smoothie
Granita este o bautura de vara pe care o poti consuma in orice anotimp, daca ai grija sa congelezi sucul proaspat de la fructele tale favorite. De fiecare data cand ai pofta de granita, scoate un pahar sau o casoleta de suc, las-o sa se dezghete foarte putin, marunteste-l cu ajutorul unei dalti de spart gheata, si bucura-te de gustul ei racoritor si de nutrientii valorosi pentru sanatate.
Ataseaza-le etichete cu data congelarii
Fiecare punga pregatita pentru congelare trebuie sa aiba propria eticheta, pe care este indicat sa fie notate denumirea fructelor din interior, dar si data la care au fost conservate. Fructele congelate au, in medie, un termen de valabilitate de 8-12 luni, de aceea, este indicat sa stii exact data la care au
fost conservate.
Alege doar fructe care pot fi congelate
Din pacate, nu toate fructele isi pastreaza gustul, prospetimea si textura prin congelare. De exemplu, specialistii sustin ca merele, grepfrutul, strugurii, lamaile, lime-urile sau portocalele nu ar trebui conservate prin aceasta metoda. Sunt foarte apoase si tind sa se dezintegreze rapid dupa decongelare.