Sfaturi culinare

#mic dejun #mic dejun sanatos # alimente mic dejun

Top 5 cele mai sanatoase alimente pentru micul dejun

Primavara aduce in viata noastra prospetime si o anumita stare de euforie. Natura tot mai verde si mai inflorita ne imbata cu mirosurile sale, iar aroma mancarurilor proaspete ne incanta simturile. Cat de bine suna toate astea si ce pacat ca uneori primavara vine la pachet cu... astenia!

Cauza cea mai probabila a asteniei este alimentatia necorespunzatoare. Iar deoarece micul dejun este cea mai importanta masa zilei, suntem convinsi ca ne-ar prinde bine un top al celor mai sanatoase alimente pentru un mic dejun tonifiant, dar care nu ingrasa. Lista s-ar putea sa nu va surprinda, insa este bine sa stiti ce spun cele mai recente studii stiintifice despre acest subiect.

Oul este fara indoiala sanatos si delicios. Studiile au aratat ca persoanele care isi incep ziua cu oua au tendinta sa consume mai putine calorii pana la sfarsitul zilei, deoarece ouale dau senzatia de satietatea. Este adevarat ca nivelul de colesterol din oua este destul de mare, insa majoritatea persoanelor care le consuma nu prezinta un nivel ridicat de colesterol de-a lungul timpului. De fapt, ouale chiar scad riscul de infarct, deoarece imbunatatesc sensibilitatea la insulina. Partea buna este ca ouale sunt la un pret foarte bun in magazine. Poti verifica ultimul catalog Lidl, de exemplu, unde gasesti si alte alimente in conditii avantajoase.

Iaurtul este un deliciu cremos si hranitor. Iar cultura noastra culinara locala il face usor de achizitionat pretutindeni in tara. Un lucru de retinut este ca iaurtul care nu e degresat aduce mai multe beneficii, asa ca iaurtul grecesc sau smantana sunt de preferat. Plin de proteine, iaurtul reduce apetitul si contine probiotice foarte utile pentru digestie.

Fructele de padure sunt de obicei bogate in fibre si scazute in calorii. Continutul lor enorm de antioxidanti poate scadea semnificativ riscul de imbolnavire, acestea fiind de preferat altor fructe datorita continutului scazut de zahar. Spuneam mai sus de iaurt - afinele, zmeura, capsunile si murele merg excelent in combinatie cu acesta.

Fructele cu coaja – adica nucile, alunele, migdalele etc. – sunt gustoase si nutritive. Chiar daca au multe calorii, se pare ca nu toata grasimea din ele este absorbita de catre sistemul nostru digestiv. De exemplu, din 30 de grame de migdale, corpul reuseste sa absoarba doar aprox. 130 de calorii. Bogate in magneziu, potasiu si grasimi monosaturate sanatoase pentru inima, fructele cu coaja sunt excelente inclusiv pentru diabetici, deoarece in portii mici scad nivelul de colesterol si de zahar din sange.

Ceaiul verde este una dintre cele mai sanatoase bauturi din lume, alaturi de cafea. Singurul motiv pentru care nu am inclus cafeaua in lista este pentru ca aceasta nu este recomandata pentru micul dejun, cel mai indicat este sa bem prima cafea abia pe la ora pranzului. Ceaiul verde are si el cofeina, insa in cantitati mai mici. Extrem de util pentru diabetici, deoarece reduce nivelul de zahar si insulina din sange, ceaiul verde contine un antioxidant (EGCG) care poate proteja creierul, sistemul nervos si inima.

Iar deoarece un alt remediu pentru evitarea asteniei este expunerea la soare, in loc sa bateti in lung si in lat toate supermarketurile in cautarea promotiilor, va recomandam sa verificati in prealabil siteul Catalomat, care contine toate cataloagele online ale retailerilor din Romania. Am ales ingredientele de mai sus si in functie de cat de disponibile sunt. Acestea pot fi cumparate inclusiv de la un discounter precum Penny Market.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare