Le poti sparge intr-un castron si asa vei putea observa foarte simplu daca sunt stricate, insa mirosul pe care il are un ou alterat este ingrozitor. Pentru a evita astfel de situatii, exista si alte trucuri simple. Iata cateva dinrtre acestea:
Pune oul intr-un castron cu apa
Ouala stricate plutesc, deoarece umezeala se evapora prin coaja pe masura ce ouale „imbatranesc ”- iar pe masura ce umezeala scade, bula de aer din interiorul coajei creste.
Asadar, pune oul intr-un vas plin cu apa si vezi daca pluteste. Cu cat sta mai ridicat la suprafata apei, cu atat este mai vechi sau chiar stricat. Ouale proaspete stau pe fundul vasului. Daca oul sta ridicat dar tot la fund, e bun, dar nu foarte proaspat.Daca partea ingusta a oului se inclina in sus, este inca ultilizabil, dar nu si proaspat. Daca oul pluteste avand o parte ridicata deasupra apei, arunca-l!
O alta modalitate de a testa valabilitatea este sa agiti oul langa ureche: daca auzi acelasi sunet pe care il face apa cand agiti o sticla, oul e stricat!
Sursa foto: pexels.com