Sfaturi culinare

#bucatarie #gatit #gospodina

Trucuri din bucatarie. 7 obiceiuri la care ar fi bine sa renunti cand gatesti

Fiecare gospodina are rutina sa atunci cand intra in bucatarie si se apuca de gatit. E bine, insa, sa stii daca obiceiurile tale sunt corecte sau daca ar fi mai bine sa le revizuiesti.

Iata 7 greseli comune pe care multi le facem cand gatim.

Carnea decongelata afara nu mai este tocmai sigura. Orice temperatura intre 5 si 60 de grade este riscanta pentru carne pentru ca permite dezvoltarea multor bacterii nocive. Tine minte: carnea se decongeleaza doar la frigider sau in cuptorul cu microunde.

Speli carnea inainte de preparare? Ei bine, nu este deloc recomandat, fie ca vorbim despre pui, porc, miel sau vita. Explicatia este simpla: bacteriile de pe carne ajung mai usor pe alte produse, suprafete si ustensile de bucatarie. In schimb, in momentul in care carnea este tratata termic, aceste bacterii vor muri.

Astepti ca mancarea sa se raceasca de tot inainte de a o baga la frigider? Toata lumea o face pentru ca asa am fost invatati. Problema este ca bacteriile se dezvolta rapid si pun in pericol produsele perisabile care stau afara din frigider mai mult de o ora - doua.

Gusti mancarea ca sa verifici daca mai este buna? Daca ai dubii, mai bine o arunci direct. Eventualele bacterii pot conduce la intoxicatie alimentara si nu iti doresti asa ceva, nu?

Gusti aluatul crud? Este o mare greseala pentru simplul fapt ca nu ar trebui sa consumi oua crude sub nicio forma. Riscul ca ele sa aiba salmonella este prea mare, iar aceasta bacterie moare doar cand este expusa la temperaturi foarte ridicate. In plus, faina folosita la aluaturi poate contine E.Coli, cauza unei palete largi de infectii.

Folosesti mierea la gatit sau pentru a indulci un ceai fierbinte? Renunta la acest obicei. Expusa la temperaturi ridicate, mierea isi pierde din proprietati si poate deveni toxica.

Nu te speli pe maini inainte sa te apuci de gatit? Gresit! Nu conteaza ca te-ai spalat cu 20 de minute inainte. Intre timp probabil ai atins deja si alte lucruri, iar mainile tale pot fi pline de bacterii care vor ajunge in mancare. Asa ca ar fi bine sa iti faci un ritual din spalatul pe maini inainte si dupa gatit.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.