Sfaturi culinare

#vin demidulce #vin demisec #vin sec #alegere vin #vin dulce #vin alb #vin rosu #vin

Tu stii cum sa alegi vinul potrivit? Trucurile de care sa tii cont in alegerea vinului

Fiecare tip de vin se asorteaza unui anumit fel de mancare. Daca alegi un vin care sa se asorteze felului pe care-l servesti, acesta ii va da o aroma mai placuta, in schimb, un vine nepotrivit va faca preparatul sa para fad, fara gust.

Iata care sunt vinurile potrivite fiecarui tip de preparat:

Aperitive reci sau calde – vin alb, sec sau demisec precum Riesling sau Sarba

Platouri de branza proaspata – vin alb, usor, precum Sarba sau Riesling

Platouri de branza fermentata – vin rosu, demisec, precum Cabernet Sauvignon

Preparate din peste de apa dulce – vin alb, sec sau demisec precum Riesling sau Sauvignon Blanc

Preparate din peste oceanic si fructe de mare – vin alb, sec sau demisec precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel sau Rose

Carne de pasare cu sosuri albe – vin alb, sec sau demisec precum Feteasca Alba sau Sarba

Carne de pasare la cuptor – vin rosu, demisec, precum Feteasca Neagra, Merlot sau Pinot Noir, ori vin alb demisec precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel sau Rose

Carne de curcan – vin rosu, demisec, precum Merlot, Feteasca Neagra sau Pinot Noir

Carne de porc sau miel – vin rosu demisec precum Feteasca Neagra sau Pinot Noir

Preparate grele, cu carne de porc, vita sau miel – vin rosu sec precum Merlot sau Feteasca Neagra

Sarmale – vin rosu sec sau demisec precum Feteasca Neagra sau Pinot Noir

Carne de vanat – vin rosu, taninos si robust, de preferinta vechi, cu buchet pronuntat precum: Cabernet Sauvignon, Merlot sau Feteasca Neagra

Desert – vinuri demidulci sau dulci, licoroase si aromate, precum Tamaioasa Romaneasca

Temepratura de servire a vinului

Pentru un gust deosebit, fiecare vin se serveste la o anumita temperatura, in functie de tipul acestuia, astfel:

  • vinul alb – 10-12 grade Celsius
  • vinul roze – 12-14 grade Celsius
  • vinul rosu – se consuma la temperatura camerei: 16-18 grade Celsius

Sursa foto: pixabay.com

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Pelmeni cu vita

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.