Sfaturi culinare

#ulei #ulei de porumb #mancare

Uleiul de porumb, cum il folosesti in bucatarie

Atunci cand adopti o anume dieta medicul iti recomanda sa reduci grasimile, alaturi de dulciuri si alte substante care fac mai mult rau decat sa iti ajute organismul. Printre optiunile pe care le primesti atunci cand intrebi despre inlocuitori pentru ulei si grasimile pe care le folosesti la gatit se afla si uleiul de porumb. Daca ai cumparat ulei de porumb , insa nu stii prea bine cum sa-l folosesti in bucatarie, iata cateva idei.
 

Ce este uleiul de porumb
 

Acest tip de ulei este obtinut din germeni de porumb si a fost conceput pentru a fi folosit mai ales pentru gatit, datorita punctului sau inalt de prajire (temperatura la care ajunge sa fiarba). Acest lucru il recomanda pentru gatirea alimentelor care au nevoie de prajire prelunga. El a devenit in timp o alternativa preferata pentru prajeli, surclasand in anumite zone uleiul de floarea soarelui .

Este bogat in trigliceride si acizi grasi polinesaturati, printre care si omega 6 si omega 3, fiind sarac in colesterol. Prezenta acestor acizi i-a facut pe unii cercetatori si medici sa sustina ca acest tip de ulei are efecte negative asupra sanatatii, insa parerile potrivit carora uleiul de porumb este mai sanatos decat cel de floarea soarelui continua sa existe.
 

Cum se pastreaza si cu ce poti inlocui uleiul de porumb
 

Daca ai cumparat ulei de porumb tine-l intr-un spatiu intunecat si racoros, acoperit cu un dop etans. Este de preferat sa il transferi intr-o sticla din sticla, de culoare inchisa, pe care sa o tii cat mai departe de sursele de caldura. Ocoleste insa si spatiile friguroase, temperatura la care trebuie sa stea este indicat sa fie cat mai apropiata de cea din bucatarie.

Daca nu mai ai in casa acest ulei, il poti inlocui cu unul din urmatoarele uleiuri: de rapita, de masline, de soia, de alune sau arahide sau de floarea soarelui.
 

Ce poti gati cu ulei de porumb
 

1 Prajeli si mancare prajita
 

Sursa foto: mexicanrecipebox.com

Datorita punctului ridicat la care ajunge sa fiarba si a faptului ca nu isi pierde prea repede proprietetile initiale, acest tip de ulei este indicat pentru mancarurile pentru care pregatesti prajeli. Poti praji ceapa, usturoi sau legume, atunci cand acestea au nevoie sa se prajeasca pentru un timp mai indelungat.
 

2 Carne si cartofi prajiti
 

De prajit, poti praji in ulei de porumb si carne, oua sau cartofi pe care ii vei manca simpli sau pe post de garnitura. Unii medici recomanda sa folosesti pentru prajeli numai ulei de porumb, sa inlocuiesti complet uleiul de floarea soarelui cu acest fel de ulei.
 

3 Dressing pentru salata
 

Sursa foto: globalcuisineinmyplatter.blogspot.com

Atunci cand pregatesti dressingul, inlocuieste uleiul de floarea soarelui cu ulei de porumb sau cu ulei de masline. Gustul nu va fi afectat, ci doar consistenta dressingului rezultat.
 

4 Maioneza
 

Daca vrei, poti incerca o varianta inedita de maioneza, inlocuind uleiul de floarea soarelui sau pe cel de masline cu ulei de porumb. Faptul ca este inodor si are o culoare apropiata de celelalte doua te vor ajuta sa obtii un produs asemanator cu cel pe care il pregateai si inainte.
 

5 Ulei de porumb pentru copt
 

Daca nu mai ai in frigider unt sau margarina si iar reteta pe care o pregatesti ti le cere in varianta topita, foloseste in locul lor ulei de porumb. Efectul va fi la fel de gustos. Atentie insa: daca ai nevoie de cubulete de unt sau margarina, adaugate ca atare, nu le inlocui cu acest tip de ulei pentru ca la coacere acesta nu se va comporta la fel cu ingredientele pe care le inlocuieste.

 

Sursa foto : sunflowersdn.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare