Sfaturi culinare

#stridii #scoici #retete afrodisiace

Alegerea si prepararea stridiilor


Stridiile, numite si “alimentul iubirii”, sunt ingrediente perfecte pentru o cina romantica, fiind  recunoscute pentru proprietatile lor afrodisiace . Pentru a te bucura de adevarata lor savoare, este bine sa le achizitionezi proaspete si nu congelate sau preparate.




Cum alegi stridiile proaspete

Stridiile trebuie sa fie vii cand le cumperi. Cele moarte sau care au fost congelate pot dezvolta anumite microorganisme si pot provoca toxiinfectii alimentare consumatorilor, asadar multa atentie la alegere.

Daca regiunea in care locuiesti iti permite achizitioneaza-le din magazinele specializate in comercializarea fructelor de mare, unde rulajul este mai mare si mai des decat in supermarketuri.

Iata cum iti poti da seama daca scoicile sunt proaspete:

Mirosul trebuie sa fie proaspat, asemanator cu cel de apa de mare. In cazul in care scoicile cumparate de tine sunt prefierte sau preparate, acestea nu trebuie sa miroasa a amoniac.

Scoicile proapete trebuie sa fie depozitate pe un pat de gheata, pentru a-si mentine prospetimea pentru un timp indelungat. Locul in care sunt tinute trebuie sa fie racoros, iar aerul din incaperea respectiva, bine drenat.

Iti poti da seama daca stridiile sunt vii, prin verificarea cochiliei. Daca au cochilia foarte bine stransa, stridiile sunt proaspete si vii, deci numai bune pentru consum. De asemenea, daca scoica este putin deschisa, nu inseamna neaparat ca este moarta. Atinge-o usor cu degetul, insa fara a o apasa. In cazul in care aceasta se inchide imediat, inseamna ca este vie.

Evita scoicile care sunt pline de alge, indiferent de tipul acestora, deoarece este posibil sa fi stat in containere cu apa nefiltrata.


Depozitarea stridiilor 


Daca nu prepari scoicile imediat ce le cumperi, spala-le bin sub un jet de apa rece si pune-le  intr-un bol incapator. Acopera bolul cu un prosop curat si pune-le la frigider.  Nu folosi un capac pentru a acoperi bolul, deoarece scoicile vor ramane fara oxigen si vor muri.

Scoicile se pot pastra cel mult 3 zile, insa pentru  a-si pastra savoarea este indicat sa le prepari in cel mult 24 de ore de la cumparare.



Cum le pregatesti pentru gatit


Stridiile se pot prepara intregi sau in cochilie, ori se pot servi ca atare, crude.

•    Pregatirea stridiilor in cochilie

Daca optezi pentru prepararea in cochilie, spala scoicile bine, sub un jet de apa rece. Cu ajutorul unei perii, pe care o folosesi doar in bucatarie, indeparteaza murdaria de pe cochilia acestora.

Atentie! Nu folosi produse chimice sau de orice alta natura pentru curatarea cochiliei scoicilor.

Pune apoi o oala cu apa la fiert, iar cand da in clocot, adauga stridiile si lasa-le maxim 20 de minute. Daca nu vrei sa le fierbi in totalitate lasa-le doar 4-5 minute pana li se deschide cochilia. In cazul in care observi scoici care nu si-au deschis cochilia, scoate-le pe restul iar pe acestea mai lasa-le un minut.

Daca nici acum nu se deschid, arunca-le, deoarece inseamna ca au decedat inainte de a fi preparate. 


•    Pregatirea stridiilor  fara cochilie si desfacerea cochiliei

Spala scoicile sub un jet de apa rece. Cu ajutorul periei indeparteaza toate urmele de mizerie existente pe cochilia scocii. Aseaza-le apoi pe un pat de gheata si baga-le la frigider timp de 30-60 minute. Daca nu ai timp este suficient doar sa le speli bine apoi sa le decojesti, insa racirea lor va face ca aceasta operatiune sa fie mai usoara.

Ia un prosop curat, de bucatarie si pliaza-l in patru. Pune-l pe o suprafata dura si aseaza scoica pe el. Pliaza cealalta jumatate a prosopului peste scoica si cu ajutorul mainii stangi tine-o bine. Poti tine scoica direct in mana(insa daca esti incepator te poti rani), sau o poti pune intr-un suport special.


In partea mai ascutita a scoicii, la imbinarea celor doua cochilii, introdu cutitul special pentru desfacere. Cand acesta a intrat, roteste-l cu o miscare brusca pentru a o desface. Dupa ce s-au desprins, introdu cutitul sub cochilia de deasupra, pentru a desprinde pulpa scoicii. Nu face miscari bruste, pentru a nu o taia. Pulpa trebuie sa ramana intreaga, iar cochilia se va indeparta.

Desprinde pulpa scoicii si de cochilia din partea de jos, respectand acelasi procedeu, insa pe aceasta nu o indeparta, deoarece serveste ca suport pana in momentul servirii sau al prepararii.

Daca observi nisip in interior, indeparteaza-l cu ajutorul unui prosop de bucatarie de unica folosinta. La deschidere, vei putea observa un suc, cunoscut si ca „lichior”, care trebuie sa fie limpede si sa nu aiba un miros neplacut .


Preparare si servire  


Pana la preparare sau servire, scoicile se vor aseza pe un pat de gheata pentru a-si mentine prospetimea.

Pentru preparare se poate folosi orice reteta (aperitive, supe sau mancaruri). La unele retete de supe sau mancaruri se pot folosi atat stridii in carapace cat si stridii fara carapace.

Indiferent de felul pe care doresti sa-l prepari, nu lasa scoica sa fiarba prea mult, deoarece se va intari si nu va mai putea fi mancata. In functie de marimea acestora, fierbe-le timp de 5-10 minute la foc mediu. Incearca-le din cand in cand cu o furculita pentru a te asigura ca sunt fierte. Daca furculita intra usor in ele, stinge focul imediat.

Stridiile se mai pot servi crude, direct din carapace, cu zeama de lamaie, piper si sos de chili sau sos din otet de vin rosu cu ceapa tocata foarte marunt.

Scoicile se pun pe un platou acoperit cu gheata. Sosul se serveste separat si fiecare persoana isi va pune cantitatea dorita. Scoica se mananca direct din cochilie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare