Sfaturi culinare

#gorgonzola #branza #branza albastra

Ce trebuie sa stii despre branza Gorgonzola

Gorgonzola este o branza originara din Italia, care face parte din familia branzeturilor albastre. Dintre sortimentele de branza folosite in bucatarie, Gorgonzola este unul dintre cele mai cunoscute si utilizate la diverse preparate.


Cum recunosti Gorgonzola


Aceasta branza albastra are o lunga istorie in spate. Unele documente atesta ca ea era produsa in Italia chiar si in secolul al XI-lea. Gorgonzola este considerata unul dintre cele mai bune sortimente de branza albastra din lume.

Gorgonzola este fabricata din inocularea unor culturi de mucegai, intr-un mod controlat. La inceput, Gorgonzola are un gust mai dulce, un miros fin si este mai alba. In timp, aroma acesteia se maturizeaza, devenind mai pregnanta, iar branza se ingalbeneste. Ambele sortimente sunt insa foarte raspandite.

Gorgonzola are un aspect distinctiv, cu o nuanta galbena, colorata de vinisoare albastre-verzui. Branza are o consistenta cremoasa si este fabricata din lapte de oaie sau de vaca.

Cand alegi Gorgonzola, verifica vinisoarele de mucegai. Acestea trebuie sa aiba culoarea verde-albastruie, iar pe suprafata branzei nu ar trebui sa existe pete maronii, semn ca produsul s-a stricat.


Cum folosesti Gorgonzola in bucatarie


Daca vrei o branza mai usoara, alege o Gorgonzola tanara. Aceasta are un gust dulce, o aroma slaba si se potriveste foarte bine in retetele de aperitive sau desert, servita pe biscuiti crocanti sau pe paine.

Tipul matur are un parfum mult mai puternic, aroma este mai picanta, iar textura mai faramicioasa. Aceasta se potriveste foarte bine in salate si in alte mancaruri care imbogatesc gustul prin textura si aroma branzei.

Gorgonzola poate fi folosita in risotto, cu paste scurte, ca topping pentru pizza, in deserturi alaturi de fructe, in umplutura pentru pui etc.

Iata in continuare doua retete cu Gorgonzola:
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete