Sfaturi culinare

#branza #lapte #mascarpone

Ce trebuie sa stii despre Mascarpone

mascarpone este un preparat cremos, italienesc, foarte cunoscut deoarece reprezinta un ingredient de baza pentru tiramisu . Vechimea acestui preparat este de cateva sute de ani, primele atestari fiind situate in Lombardia, la sfarsitul secolului al XVI-lea si inceputul secolului al XVII-lea.

Mascarpone este realizat din smantana din lapte de vaca , cu o grasime de aproximativ 70%. Poate fi recunoscut usor, dupa culoarea fildesului si o textura fina, cremoasa, ca o budinca, usor dulceaga si parfumata. Desi este un produs cremos, obtinut in mod asemanator cu iaurtul, Mascarpone este cunoscuta ca un tip de branza, la modul generic.
 

Cum sa cumperi Mascarpone
 

Mascarpone se gaseste usor in magazine, de cele mai multe ori in cutii de plastic, asemanatoare cu cele de iaurt. La achizitionare, trebuie sa verifici intotdeauna termenul de garantie.
 

Cum folosesti Mascarpone in bucatarie
 

Mascarpone reprezinta o sursa de calciu, proteine, precum si de vitamina A.

Gratie texturii sale cremoase, Mascarpone este un ingredient foarte des intalnit in sosuri. De exemplu, Mascarpone poate fi amestecata cu diverse condimente pentru a obtine un sos picant sau cu alte tipuri de branza, pentru a se servi apoi cu paine prajita, legume verzi sau biscuiti crocanti. Mascarpone inlocuieste in unele situatii untul si chiar Parmezanul.

De asemenea, crema de branza se foloseste in torturi, prajituri si mai ales in retetele de tiramisu. Printre deserturi, tiramisu si cheesecake sunt printre cele mai cunoscute preparate care folosesc Mascarpone. Acest ingredient este des intalnit si in retetele de risotto, lasagna si cannoli.
Mascarpone poate fi servita alaturi de fructe proaspete, ca de exemplu fructe de padure si smochine. In ceea ce priveste bauturile, sunt potrivite vinurile spumante, fructate, cafeaua, lichiorurile, vinul de Porto si brandy-ul.
 

Cum sa depozitezi Mascarpone
 

Produsul este recomandat sa fie folosit in bucatarie cat mai repede dupa deschidere. Cel mai bine se pastreaza in propriul ambalaj, cu capacul inchis. Poate rezista la frigider in jur de o saptamana.

Daca se observa semne de mucegai, o decolorare a cremei sau un miros ranced, atunci produsul nu mai poate fi utilizat.
Si congelarea poate fi o solutie, insa, la dezghetare, crema are tendinta sa se separe. Congelarea se face punand recipientul sau original intr-un alt recipient, inchis ermetic, pentru a proteja branza de temperaturile foarte scazute. Trebuie pusa la frigider pentru a se dezgheta treptat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete