Sfaturi culinare

#afine #fructe #sfaturi culinare

Cum sa alegi si sa depozitezi afinele

Ai cumparat prea multe afine decat vei consuma o data? Vrei sa afli cum le poti pastra pentru mai multa vreme chiar la tine acasa? Urmeaza aceste sfaturi si te vei putea bucura de aceste fructe pentru mai multa vreme.

Fructele de afin nu continua sa se coaca dupa ce sunt culese, de aceea ele trebuie conservate, fie in stare proaspata, fie uscate, fie sub forma de produse pe baza de afine - compoturi, dulceturi , sosuri etc..

Afinele proaspete pot fi gasite pe piata in perioada verii, din iunie pana spre august-septembrie, insa produsele obtinute din afine sunt prezente in magazine pe tot timpul anului. De asemenea, in supermarket-uri, poti gasi afine de import si in alte luni ale anului.
 

Cum sa alegi afinele
 

Cauta fructele care sunt complet albastre, fara nici o pata rosie. Alege fructele coapte, ferindu-te de cele moi, crapate sau patate. Daca le vei cumpara proaspete, insa in varianta ambalata, cauta recipientele care nu au urme de suc, lucru care ar insemna faptul ca fructele s-au crapat, respectiv deteriorat.

Ocoleste fructele care au fost udate de catre vanzator , apa le grabeste deteriorarea. De asemenea, nu cumpara fructele care dupa ce au fost culese au fost tinute la soare, acestea vor avea un gust diferit.
 

Cum sa depozitezi afinele
 

Afinele se depoziteaza fie in frigider, fie in congelator , existand insa si optiunile uscarii si conservarii lor sub diferite forme.

Daca le vei tine la frigider, nu le spala inainte si pastreaza-le intr-un container curat si uscat, acoperit cu o folie de plastic. Nu pune in acest loc de depozitare fructele care sunt moi sau care incep sa se strice, iar atunci cand vezi ca una prezinta urme de stricaciuni, scoate-o din spatiul de depozitare. Astfel, fructele vor rezista pana la doua saptamani, insa ar fi bine sa le consumi cat mai repede posibil.

Poti pune afinele si la congelator, dupa ce le vei dezgheta ele vor fi la fel de gustoase si doar putin mai suculente decat in varianta proaspata. Nu le spala inainte de a le ingheta, ci dupa ce le-ai dezghetat.

Aseaza-le intr-o cutie acoperita, lasand un spatiu de 1-2 centrimetri de la fructe pana la capac, pentru a le permite sa creasca in volum. Daca dupa intentionezi sa le consumi in varianta cruda, cuprinde-le intr-un sirop facut din patru cani de apa si trei cani de zahar, sigileaza cutia si pune-o la congelator. Iar daca dupa dezghetare te gandesti sa le zdrobesti, adauga cate 1- 1,5 cani de zahar pentru fiecare litru.

Daca vrei sa usuci afinele, urmeaza urmatoarea procedura: scufunda-le pentru 15-30 de secunde in apa clocotita, apoi arunca-le imediat in apa rece. Sterge-le de urmele de zeama si usuca-le intr-un deshidrator sau intr-un spatiu unde pui la uscat fructele – acesta trebuie sa fie bine aerisit si ferit de lumina si caldura prea puternica. Poti considera ca s-au uscat atunci cand la apasare nu mai iese zeama din ele.

 

Sursa foto : www.examiner.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului